Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu efectele francului puternic, dupa ce, la 15 ianuarie, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Moneda s-a intarit cu 13% in raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elvetieni.

Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobanzi negative la depozitele in franci ale bancilor comerciale. 

SNB a inregistrat pierderi de 47,2 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor in valuta, in special euro, si 3,2 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor in aur, care sunt denominate in dolari. 

Guvernatorul SNB, Thomas Jordan, a afirmat ca, desi nu a existat o alternativa viabila la eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro, moneda Elvetiei va creste moderat in lunile urmatoare.

"SNB va ramane activa pe piata valutara, daca va fi necesar, pentru a influenta conditiile monetare", potrivit Bancii Elvetiei, transmite Agerpres.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de crestere a economiei, dependenta de exporturi. Multe companii au concediat sute de angajati in Elvetia, pe fondul asteptarilor ca aprecierea francului va afecta veniturile din export.