Planul prevedea reintroducerea drahmei si a fost discutat in timpul unei videoconferinte cu investitorii pe 16 iulie, la peste o saptamana dupa ce Varoufakis a parasit functia de ministru de finante, noteaza Kathimerini, potrivit Agerpres.

Varoufakis a afirmat ca a fost autorizat de premierul Alexis Tsipras, in decembrie, sa examineze un astfel de sistem de plata in paralel, scrie Kathimerini, insa nu a primit unda verde finala.

O luna mai tarziu, partidul stangii radicale Syriza a lui Tsipras a castigat alegerile legislative. 

Planul ar fi implicat copierea in secret a parolelor conturilor fiscale ale cetatenilor greci prin "spargerea" site-ului finantelor publice. Aceasta ar fi avut drept scop crearea unui sistem care sa permita plati intre terte parti si stat in cazul in care bancile ar fi fost nevoie sa se inchida. 

Varoufakis a pregatit planul impreuna cu o intreaga echipa. Kathimerini scrie ca ar fi avut nevoie in cele din urma de 1.000 de angajati pentru a fi pus in aplicare.

Luni, ministrul adjunct de finante, Dimitris Mardas, a afirmat ca o astfel de propunere nu a fost niciodata discutata de guvern. 

Potrivit extraselor transcrierii videoconferintei, Varoufakis a afirmat ca  "Tsipras, inainte de a deveni prim ministru, inainte de a castiga alegerile din ianuarie, mi-a dat unda verde pentru a veni cu un plan B. Planul a fost mai mult sau mai putin complet: Am pus la punct un plan B, insa dificultatea a fost de ajunge de la cinci persoane care lucrau la acest plan la 1.000 de persoane care ar trebui sa-l puna in aplicare. Pentru asta as fi avut nevoie de o noua autorizare pe care insa nu am mai primit-o".

El a declarat pentru The Telegraph ca citatele din discutia care a avut loc in timpul videoconferintei sunt exacte, insa a adaugat ca unele informatii aparute in presa elena sunt rastalmacite.

"Substratul tuturor acestor actiuni este ca vor sa ma prezinte drept un ministru de finante escroc si sa ma puna sub acuzare pentru tradare. Totul face parte din tentativa de a anula primele cinci luni ale acestui guvern si de a-l trimite la cosul de gunoi al istoriei", a spus Varoufakis. Iar pe contul sau de Twitter, Varoufakis a postat urmatorul mesaj: "Sunt impresionat de imaginatia detractorilor mei".