Juraj Kotian, analist la Erste Group, a declarat ca emisiunea de eurobonduri demarata de Polonia deschide calea pentru alti emitenti din regiunea Europei Centrale si de Est.

"A fost o decizie buna sa intre pe piata la inceputul anului. Urmeaza Ungaria, care va reveni pe pietele internationale dupa doi ani de absenta, si Romania" a spus Kotian.  

Randamentul pentru obligatiunile poloneze pe 10 ani a fost stabilit la 65 de puncte de baza peste rata midswap, in timp ce pentru bondurile pe 20 de ani a fost de 100 de puncte de baza peste rata midswap.

Operatiunea a fost intermediata de Citigroup Inc., HSBC Holdings Plc, ING Groep NV, Societe Generale SA si UniCredit SpA.  

Polonia a decis sa continue cu vanzarea de eurobonduri chiar daca caderile inregistrate pe pietele bursiere chineze au afectat increderea investitorilor in activele din statele emergente.

Autoritatile de la Varsovia intentioneaza sa vanda obligatiuni denominate in valuta in valoare de pana la 25 miliarde de zloti (6,2 miliarde dolari) in T1, care sa se adauge programului destinat cresterii cu 40% a vanzarilor de obligatiuni in moneda locala.  

Romania vrea sa vanda obligatiuni de circa 50 miliarde de lei in 2016 si sa atraga 3 miliarde euro de pe pietele internationale.