"Executivul a decis sa nu solicite o noua prelungire a programului si, in consecinta, sa nu mai primeasca ultima transa a programului", a declarat ministrul de Finante, Maria Luis Albuquerque.

Creditorii internationali, respectiv UE si FMI, urmau sa furnizeze Portugaliei o ultima transa de 2,6 miliarde de euro din programul de salvare de 78 de miliarde de euro acordat in mai 2011 in schimbul unui plan de austeritate si reforme. 

Furnizarea fondurilor a fost insa suspendata in asteptarea unor noi masuri de austeritate care sa le compenseze pe cele respinse la sfarsitul lunii mai de Curtea Constitutionala. 

Justitia portugheza a invalidat trei masuri incluse in bugetul anului 2014, intre care o reducere a salariilor functionarilor care depasesc suma de 675 de euro, creand o lipsa de fonduri in buget de circa 600 de milioane de euro.  Guvernul a decis deocamdata sa nu aplice masuri alternative, inainte de a cunoaste verdictul justitiei in privinta altor masuri de austeritate in vigoare. 

Albuquerque a reafirmat determinarea guvernului de a continua consolidarea bugetara si reformele structurale si a asigurat ca Portugalia a constituit in ultimele luni rezerve importante care ii permit sa isi acopere necesarul de finantare.