Dupa doua saptamani de la un mini-summit anti-Juncker in care si-a exprimat sustinerea fata de premierul britanic, omologul sau suedez Fredrik Reinfeldt a capitulat miercuri si a anuntat ca sustine nominalizarea fostului premier luxemburghez.

Alt aliat, olandezul Mark Rutte, s-a aliniat si el imediat dupa aceea. A mai ramas ungurul Viktor Orban, un personaj populist foarte controversat in Europa, sa poarte o batalie care aminteste de voturile de veto britanice.

Angela Merkel este cea care a dat semnalul retragerii. Ea a avertizat miercuri ca este intru totul pregatita sa participe la votul cerut de catre Cameron, semnalandu-le astfel inamicilor lui Juncker ca au pierdut batalia. "Avem nevoie de o majoritate calificata", a declarat cancelarul in Bundestag. "Este exact ceea ce prevad tratatele" si "nu va fi, deci, nicio drama".

Liderii de stanga au venit in sprijinul candidatului crestin-democrat weekendul trecut, iar astfel victoria sa este asigurata. Nominalizarea va fi aprobata vineri. Actul juridic pe care liderii europeni il trimit Parlamentului, insarcinat sa-l supuna la vot la jumatatea lui iulie, a fost deja redactat si pe el se afla numele lui Jean-Claude Juncker, a anuntat o sursa europeana.

Premierul britanic a promis, cu toate acestea, sa lupte "pana la capat". "Eu cred ca presedintele Comisiei Europene ar trebui sa fie ales de catre sefii de stat si de guverne alesi. Nu trebuie sa fie acceptata aceasta preluare a puterii de catre partide si Parlamentul European (PE)", a pledat el miercuri.

Cu toate acestea, puntile de legatura nu au fost rupte intre Cameron si omologii sai conservatori. Potrivit Downing Street, Merkel si Rutte l-au asigurat de sustinerea lor fata de "apartenenta Marii britanii la o Uniune Europeana reformata" si de "angajamentul de a colabora" cu el "la momentul la care va renegocia relatia" tarii sale cu UE.

Cum arata viitorul UE

Cei 28 de sefi de stat si de guverne vor lasa deoparte confruntarile joi, timp de cateva ore, pentru a aduce un omagiu milioanelor de morti din Primul Razboi Mondial, la aproape un secol de la atentatul de la Sarajevo, care a aruncat continentul in acest conflict.

Ei se intalnesc joi dupa-amiaza in orasul-martir Ypres, in nordul Belgiei.

Cu scopul de a evita orice disputa deplasata intre Marea Britanie si alti europeni intr-o zi menita sa fie o sarbatoare a unei Europe a pacii, presedintele Consiliului European, flamandul Herman Van Rompuy, a decis ca cina sa fie consacrata exclusiv prioritatilor UE, deci programului de lucru al CE in viitorul cincinal.

Nici aceasta discutie nu este neaparat scutita de confruntari. Stanga europeana, reprezentata de catre presedintele francez François Hollande si popularul sef al Guvernului italian Matteo Renzi, reclama mai multa flexibilitate in aplicarea regulilor bugetare ale Pactului de Stabilitate, in vederea sustinerii investitiilor si cresterii economice.

Insa Angela Merkel ramane pe pozitii. Ea si-a reiterat miercuri refuzul de a modifica Pactul. "El stabileste reguli clare si ofera o multime de posibilitati de flexibilitate", a apreciat ea.

In ceea ce-l priveste pe Cameron, el ar putea sa-si manifeste furia, refuzand in bloc programul stabilit de catre Van Rompuy. "Britanicii nu negociaza nimic, nu discuta despre nimic", a deplans o sursa europeana.

In aceste conditii, Van Rmpuy a renuntat la ideea de a solutiona problema presedintiei Comisiei in cadrul unui "pachet" in care sa fie incluse si functiile de conducere ale celorlalte institutii europene, si anume presedintia Consiliului, postul de sef al diplomatiei, presedintia Eurogrupului si cateva posturi-cheie din cadrul Comisiei. Insa acest lucru nu impiedica purtarea unor negocieri in culise.

Un summit extraordinar ar putea sa fie organizat la jumatatea lui iulie, potrivit mai multor surse europene. In acest sens este evocata data de 16 iulie, in urma investirii presedintelui Comisiei.