"Daca populatia catalana vrea sa-si voteze viitorul, este practic imposibil ca acest lucru sa fie oprit pentru totdeauna (...). Cred ca este absurd sa se pretinda asa ceva si cred ca Guvernul spaniol ar trebui sa-si dea seama de acest lucru", a declarat miercuri Mas, partial in in franceza, intr-un interviu pentru AFP, cu o zi inaintea manifestatiei separatiste programate la Barcelona.

Presedintele Guvernului nationalist catalan s-a angajat sa organizeze pe 9 noiembrie un referendum pentru sau impotriva independentei acestei regiuni din nord-estul Spaniei.

Guvernul de la Madrid vrea sa impiedice aceasta consultare, pe care o considera anticonstitutionala. Asociatii separatiste spera sa adune joi cel putin o jumatate de milion de persoane care sa manifesteze in favoarea organizarii unui referendum, cu ocazia Diada, "sarbatoarea nationala" a Cataloniei.

Efectul scotian

Seful Guvernului catalan a apreciat ca regiunea catalana are de profitat de pe urma unui vot al Scotiei cu privire la proclamarea independentei fata de Marea Britanie - in cazul unei victorii a taberei "Da" la referendumul de la 18 septembrie - si s-a declarat convins ca Uniunea Europeana (UE) vrea sa pastreze in interiorul sau aceasta Scotie independenta.

"Daca (tabara) «yes» va castiga, vor exista, sunt sigur, negocieri foarte rapide, chiar imediat, prin care se va incerca retinerea Scotiei in UE", a declarat el.

Comisia Europeana (CE) repeta ca, potrivit tratatelor, un stat care se naste din scindarea de un stat membru iese in mod automat din UE si poate sa inceapa un lung proces de aderare.

In cazul unei victorii a taberei "da", "sunt absolut sigur ca reactia liderilor politici europeni, inclusiv a francezilor, va fi sa respecte rezultatul din Scotia. Este foarte important pentru Catalonia, deoarece asta inseamna ca, daca o natiune ca Scotia are dreptul sa-si decida viitorul, de ce nu l-ar avea si Catalonia", a intrebat el.

Mandri de limba si cultura lor, multi dintre cei 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei se simt tratati dur de catre Guvernul centrul. Dotata cu propria politie, aceasta regiune care produce o cincime din bogatia spaniola, beneficiaza de o autonomie mai mare decat Scotia.

Insa, afectata de criza economica incepand din 2008, ea nu a acceptat ca Tribunalul Consitutional sa o priveze de statutul de natiune, in 2010, reducand puternic autonomia sporita de care se bucura incepand din 2006.

Artur Mas a apreciat ca aceasta decizie a condus la o basculare in favoarea independentei a mentalitatii in Catalonia. Doi ani mai tarziu, puterea centrala refuza Barcelonei controlul asupra impozitelor, in contextul in care Catalonia se plangea ca plateste prea mult pentru alte regiuni.

In septembrie 2012, la Diada au participat peste un milion de manifestanti separatisti, potrivit politiei. Anul trecut, aproape o jumatate de milion de oameni au format un lant uman de 400 de kilometri, din nordul in sudul Cataloniei.