Echipa de strategie a Deutsche Bank a luat in calcul o serie de factori care ar putea afecta evolutiile financiare din 2013.

Iata cum va arata anul urmator, in viziunea economistilor de la Deutsche Bank:

1. Rezerva Federala va adopta o politica monetara mai putin conventionala si va incepe sa cumpere actiuni.

“Sectorul imobiliar din Statele Unite este in declin, asa ca este nevoie de investitii, pentru a ridica nivelul de trai. Exista anumite restrictii in privinta bunurilor care pot fi achizitionate, dar se poate invoca aliniatul 13 din Declaratia Fed, care permite luarea unor masuri extreme in cazuri neobisnuite”, se arata intr-un raport al Deutsche Bank.

2. Grecia va descoperi rezerve de gaze, care ii vor permite sa isi acopere toate datoriile.

Grecia detine o suprafata importanta din Marea Mediterana, iar alte tari au descoperit deja cantitati semnificative de resurse naturale, pe care au si inceput sa le exploateze. O serie de cercetari, bazate pe descoperiri anterioare, sugereaza ca rezervele de gaz din sudul Cretei ar putea valora 600 miliarde de dolari.

3. Suedia, Turcia si Brazilia vor aduce pacea in Orientul Mijlociu.

Mai multi diplomati din Brazilia au discutat deja despre dorinta de a solutiona problemele din comunitatea internationala, bazandu-se pe valorile comune si pe democratie. In trecut, Brazilia si Turcia au incercat sa rezolve problemele nucleare din Iran, in timp ce Turcia si Suedia au colaborat pentru solutionarea conflictelor din Balcani. Atentia lor s-ar putea indrepta din nou catre Orientul Mijlociu.

4. Guvernul britanic se va prabusi.

Atat liberal-democratii, cat si Partidul Conservator vor dori sa se distanteze de politicile si partenerii actuali, pentru a castiga puncte in ochii electoratului. Separarea s-ar putea face inca de anul viitor si ar putea aduce schimbari in domeniul energiei si reglementarilor parlamentare.

5. Bancile centrale din toata lumea vor trece la dobanzi negative.

Acest lucru se intampla deja in Danemarca, Elvetia si Japonia, pentru a se evita o apreciere fortata a monedelor.

6. Coreea de Nord va adopta o politica mai deschisa.

Rapoartele neoficiale din 2012 sugereaza ca Kim Jong-un, liderul guvernului nord-coreean, isi doreste sa continue reformele in domeniul agriculturii si al industriilor. Conducatorul comunist se va intalni in China cu Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez, in ianuarie.

7. Iranul va alege o abordare mai relaxata a politicilor externe.

Alegerile prezidentiale din Iran sunt programate sa aiba loc pe 14 iunie 2013, atunci cand se va stabili un succesor pentru Mahmood Ahmadinejad. Unii candidati au cateva viziuni mai pragmatice asupra programului nuclear al tarii, generand speculatii privind micsorarea riscului geopolitic din Orientul Mijlociu pentru anul urmator.

8. Europa va importa energie solara din desertul Sahara.

Teoretic, o portiune din Desertul Sahara, de marimea Tarii Galilor, ar putea produce suficienta energie pentru a alimenta toata Europa. Ideea ar putea prinde contur multumita unor initiative precum Desertec, un consortiu infiintat in 2009, cu scopul de a produce energie solara in Sahara.

9. Schimbarile climatice vor afecta pietele financiare.

Schimbarile accelerate de temperatura vor avea implicatii si asupra pietelor financiare. De exemplu, daca seceta va continua si anul viitor in Statele Unite, Rusia si Brazilia, asa cum prognozeaza deja specialistii, ea ar putea avea efecte devastatoare asupra pretului la alimente. Dezastrele naturale, precum taifunurile sau uraganele, vor cantari greu in procesul de revenire economica.

10. Actiunile de pe pietele emergente nu vor mai avea aceeasi valoare.

In ultimii ani, cativa investitori si-au consolidat pozitia pe pietele emergente, actiunile acestora ajungand la niveluri record. Africa de Sud, Turcia, Rusia, Brazilia si Peru vor fi cele mai afectate state in cazul unor schimbari majore ale preturilor petrolului si bunurilor alimentare.