Exista "doua alternative" in vederea unei viitoare unificari a Albaniei si Kosovo, a declarat Rama, intr-un interviu pentru postul Klan din Pristina, pe care l-a acordat impreuna cu vicepremierul kosovar Hashim Thaci, totodata ministru de Externe.

Premierul albanez a subliniat ca "totul depinde de UE". 

Prima este unificarea in cadrul UE, a spus Rama.  "Daca UE continua sa inchida usa integrarii Kosovo", atunci cele doua tari vor fi nevoite sa se uneasca "dupa modelul clasic", a avertizat premierul albanez.  El a adaugat ca ambele tari sustin unificarea prin statutul de membre UE. 

Thaci a declarat apoi ca afirmatiile lui Rama nu reprezinta "o amenintare la adresa UE", ci "realitatea care se poate adeveri in viitor si care poate fi rezultatul izolarii Kosovo de UE". 

Rama a denuntat drept "rusinos" faptul ca UE nu finalizeaza procesul de liberalizare a vizelor pentru cetatenii kosovari, care sunt, in opinia sa, "singurii din regiune care nu se bucura de acest" tratament. 

Thaci a insistat ca tara sa si-a "respectat deja toate obligatiile cu privire la liberalizarea vizelor". 

Premierul sarb Aleksanadar Vucici i-a replicat lui Rama ca Albania si Kosovo "nu se vor uni dupa modelul clasic".  "Ii promit premierului Rama ca Albania si Kosovo nu se vor uni niciodata, asa cum a spus el, dupa modelul clasic", a scris Vucici, pe Twitter.

"Indemn liderii albanezi sa inceteze sa destabilizeze regiunea!", a adaugat el. 

Kosovo, in care majoritatea populatiei este de origine albaneza, si-a declarat unilateral independenta la inceputul lui 2008. Insa Serbia nu recunoaste independenta fostei sale provincii de sud.