Cu alte cuvinte, acestia vor trebui sa dea un test suplimentar cu 100 de intrebari, menite sa convinga autoritatile ca au dreptul legal de a trai in Marea Britanie si ca planuiesc sa contribuie la bugetul tarii.  La fel de important este sa demonstreze ca stiu bine limba engleza si sa arate ca si-au cautat serviciu si in tara de bastina, inainte de a-si incerca norocul in Regatul Unit.

Premierul britanic, David Cameron, anunta la sfarsitul lunii noiembrie masuri dure impotriva asa-numitului "turism pentru beneficii sociale". El a afirmat ca imigrantii din cadrul UE nu vor putea sa pretinda sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat, relateaza BBC News Online.

Intr-un interviu pentru Financial Times, premierul Cameron a declarat ca precedentul Guvern laburist a facut o "greseala monumentala" prin nerestrictionarea accesului pe piata muncii in momentul in care Polonia si alte noua tari din Europa Centrala si de Est au aderat la UE in 2004, ceea ce a adus un numar mult mai mare de imigranti decat se estima. 

"Alte tari din UE au deja politici similare si iau in considerare cazul de a merge mai departe", a declarat vicepremierul Nick Clegg. "Accesul nelimitat la beneficii in tarile membre nu exista", a continuat el. 

De asemenea, premierul a declarat ca cetatenii britanici sunt "profund ingrijorati" de nivelul imigratiei provenind din Romania si Bulgaria. El a pus sub semnul intrebarii si principiul libertatii de circulatie in cadrul UE, precizand ca acest drept nu poate fi "neconditionat"

Cameron a sugerat ca un viitor Guvern conservator dupa 2015 ar putea exercita presiuni pentru schimbari majore pentru limitarea numarului de imigranti din tarile membre sau viitoare membre ale UE. 

Lucratorii romani si bulgari au fost supusi unor restrictii pe piata muncii din Marea Britanie de la aderarea tarilor lor la UE in 2007, iar aceste masuri cu caracter de tranzitie vor expira la sfarsitul anului.

Cameron, criticat dur de Bruxelles

Comisarul european pentru Munca Laszlo Andor l-a acuzat pe David Cameron, intr-un interviu pentru BBC, de o "reactie excesiva si regretabila" si ca distorsioneaza realitatea.

Laszlo Andor a apreciat ca "ar trebui ca realitatea sa fie prezentata mai corect, ci nu sub presiunea isteriei care domneste uneori in Marea Britanie".

"Actiunea unilaterala, discursul unilateral, mai ales in acest moment, nu sunt utile cu adevarat, ele risca sa prezinte Marea Britanie ca pe raul Uniunii Europene", a avertizat comisarul european.