Sefa Executivului scotian a precizat insa ca nu s-a luat o decizie in acest sens.

Aleasa in 2014, dupa esecul unui prim referendum, Nicola Sturgeon a spus in mai multe randuri ca ea va organiza un nou scrutin daca Londra se angajeaza pe calea unui ”Brexit dur”, care i-ar priva pe scotieni de accesul la piata unica europeana si de libertatea de a circula si a munci in blocul comunitar.

Amenintarea unui al doilea referendum pe tema independentei Scotiei complica si mai mult negocierile premierului britanic Theresa May cu celelalte 27 de state membre ale Uniunii cu privire la termenii divortului.

Sturgeon a declarat ca toamna lui 2018 ar fi un ”termen practic” ca Scotia sa organizeze un nou scrutin, avand in vedere ca pana atunci acordul cu privire la Brexit va prinde contur.

”In aceasta fereastra, in care devine clar conturul unui acord cu Regatul Unit si in care regatul iese din UE, cred ca va fi un termen practic ca Scotia sa faca aceasta alegere, daca acesta este drumul pe care alegem sa pornim”, a declarat ea pentru BBC.

Potrivit conventiilor constitutionale in vigoare, organizarea unui al doilea referendum pe tema independentei este necesar sa fie aprobata de Guvernul britanic de la Londra.

In referendumul de la 23 iunie prin care britanicii au decis cu 52% divortul de UE, Anglia si Tara Galilor au votat in favoarea Brexitului, iar Scotia si Irlanda de Nord pentru o ramanere in UE.