El a subliniat ca afirmatiile sale pot fi explicate prin “cultura stricta olandeza, calvinista, cu franchete olandeza”.

“Inteleg ca acest lucru nu este inteles intotdeauna bine si apreciat in alta parte in Europa”, a declarat Dijsselbloem. “Aceasta este inca o lectie pe care o invat”, a adaugat el, potrivit News.ro.

Guvernul olandez “ramane ferm in spatele” sefului Eurogroup, a declarat un oficial guvernamental apropiat premierului Mark Rutte. “Pozitia nu s-a schimbat (…). Premierul Rutte a spus in repetate randuri ca il sustine pe Dijsselbloem in rolul sau de la Eurogroupt”, a adaugat el.

Intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, Dijsselbloem a declarat ca tarile mai bogate din nordul Europei au dat dovada de solidaritate cu sudul in timpul crizei din Zona euro, din 2010-2013, oferindu-le ajutor financiar.

“Dar oricine il cere are si obligatii. Nu pot sa cheltui toti banii mei pe bautura si femei si apoi sa iti cer tie ajutorul. Principiul este valabil la nivel personal, local, national si chiar european”, a subliniat el.

Afirmatiile au generat un val de critici dure din partea Spaniei si Italiei, in timp ce premierul portughez a cerut demisia presedintelui Eurogroup, spunand ca declaratiile sale sunt “rasiste, xenofobe si misogine”.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului elen, Dimitris Tzanakopoulos, a spus ca declaratia “adopta stereotipuri care adancesc prapastia dintre nord si sud si intinde covorul (rosu – n.r.) pentru opinii extremiste, sa nu mai vorbim de tonuri misoginiste”.

Nu este prima data cand Dijsselbloem are probleme din cauza comentariilor sale. In 2014, el l-a numit pe presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca este un bautor si un fumator inrait.