Intrebat ce isi doreste pentru 2013, Francois Hollande a raspuns ca ceea ce vrea "sa faca pentru anul urmator, este o Europa mai solidara, mai puternica, ce crede in avantajele sale si care nu va mai oferi lumii spectacolul dificultatilor sale".

"Acea vreme s-a sfarsit", a adaugat el, apreciind ca "au fost intreprinse eforturi considerabile pe toata perioada anului 2012, care ofera incredere pentru anul 2013", noteaza AFP, preluata de Mediafax.

"Am luat deja multe decizii" a subliniat seful de stat francez, enumerandu-le: "Am fixat principiile supravegherii bancare (...), am ajuns sa fim capabili sa reglam probleme precum cazul Greciei, am aspirat la o aprofundare a uniunii economice si monetare in 2013 si am creat mecanismele care ne vor permite sa o realizam."

Joi, in prima zi a summitului, cei 27 de sefi de stat si guvern au studiat timp de noua ore modalitatile de consolidare a zonei euro, compromise de criza.

In cele din urma, acestia l-au mandatat pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sa prezinte in iunie un calendar de activitate mai putin ambitios decat cel pe care el insusi il propusese cu cateva zile in urma.

Printre actiunile posibile se numara "acorduri contractuale", pe care statele membre le vor putea incheia cu institutiile europene si prin care acestea se angajeaza sa intreprinda reforme structurale in schimbul anumitor stimulente financiare.