Petrolul Brent era cotat la International Echange Futures din Londra la 29,97 dolari/baril, in jurul orei 9,30 GMT, in scadere cu 3,3% fata de pretul din deschiderea sesiunii de tranzactionare, cand a fost cotat la 31 dolari/baril.  

Preturile petrolului sunt in coborare de peste un an si jumatate, din cauza excesului de oferta de pe piata, la care s-a adaugat, recent, ingrijorarea provocata de turbulentele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.  

Cotatia petrolului Brent a continuat sa fie volatila vineri dimineata, osciland intre 29,92 si 29,97 dolari/baril, in timp ce analistii nu exclud o continuare a scaderii preturilor, care ar urma sa ajunga la finele anului in jur de 10 dolari/baril.  

Pretul petrolului se afla la niveluri ce nu au mai fost vazute de la finalele lunii martie 2004 si momentan nu exista sperante de recuperare, in special din cauza lipsei unui acord intre tarile producatoare privind o diminuare a productiei, potrivit expertilor.  

Dificultatile financiare din China au agravat situatia, dupa ce bursele din aceasta tara si-au suspendat operatiunile de doua ori din cauza pierderilor pronuntate, ceea ce a sporit temerile legate de o incetinire a ritmului de crestere a economiei si de o scadere a importurilor de petrol.  

De asemenea, preturile au fost influentate si de tensiunile politice dintre Arabia Saudita si Iran, doi dintre cei mai mari producatori din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), determinate de recenta executare a unui cleric siit. 

OPEC: Barilul de petrol, cotat la 25 de dolari, pretul cel mai scazut din ultimii 12 ani

Pretul barilului de petrol de referinta in Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a inregistrat joi o noua scadere, de 2,69%, comparativ cu ziua precedenta, si s-a situat la 25 de dolari, a anuntat vineri grupul petrolier.  

Este a patra scadere consecutiva a pretului "aurului negru" in OPEC, care a atins nivelul cel mai redus incepand din septembrie 2003.  

Din mai 2015, petrolul OPEC inregistreaza o puternica tendinta de scadere, incepand cu acea data pierderea fiind de circa 40 dolari/baril.  

Nivelul redus al preturilor se datoreaza excesului de oferta de pe piata, prin care Arabia Saudita, care are cea mai mare pondere in cadrul OPEC, intentioneaza sa scoata de pe piata producatorii alternativi de petrol mai scump, in special SUA.  

La asta se adauga si perspectiva unor exporturi mari de petrol din Iran, dupa asteptata ridicare a sanctiunilor internationale impuse acestei tari in contextul acordului nuclear incheiat in iulie 2015.