Luni dimineata, la bursa ICE Futures cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna februarie a crescut cu aproximativ 5%, ajungand la 56,94 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude a urcat cu 4,8%, la 53,98 dolari.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si o serie de state producatoare din afara cartelului au ajuns sambata la primul lor acord de dupa 2001 de reducere a productiei de titei cu circa 2% pe plan global, care sa duca la o majorare a pretului hidrocarburilor.

Arabia Saudita, liderul OPEC si cel mai mare producator global, a anuntat ca ar putea reduce si mai mult productia de titei. In 30 noiembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-si reduce productia cu 1,2 milioane barili pe zi incepand din luna ianuarie 2017, aceasta urmand sa fie prima scadere a productiei decisa de OPEC in ultimii opt ani.

Daca aceste reduceri sunt realizate, cotatia barilului de titei ar putea depasi 65 de dolari pana in mai, cand e programata viitoarea reuniune OPEC, a afirmat Sushant Gupta, director in cadrul Wood Mackenzie Ltd. in Singapore.

De la mijlocul lui 2014, cotatia barilului de petrol s-a injumatatit din cauza supraproductiei.