Pretul de referinta al petrolului pentru piata americana a crescut miercuri cu pana la 3%, dupa o majorare de 2,9% marti.  Astfel, cotatia a avansat la New York cu 3,23 dolari, la 112,24 dolari pe baril, cel mai ridicat pret din mai 2011. 

Rulajul pietei depaseste cu 370% media ultimelor 100 de zile, informeaza Mediafax.

Fata de inceputul acestui an, pretul petrolului a urcat pe piata americana cu 21%. 

Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a avansat miercuri cu pana la 2,98 dolari, sau 2,6%, la 117,34 dolari pe baril, dupa ce a inchis marti la cel mai ridicat nivel din februarie anul trecut. 

Analistii Societe Generale, a doua mare banca franceza, estimeaza intr-un raport ca titeiul Brent ar putea atinge pentru scurt timp pragul de 150 dolari pe baril, daca situatia de conflict din Siria se va extinde in alte zone din Orientul Mijlociu si va cauza reducerea livrarilor din regiune. Banca anticipeaza sa SUA si aliatii ar putea lansa un atac impotriva Siriei in urmatoarea saptamana. 

Cea mai ridicata cotatie inregistrata vreodata de barilul Brent este de 147,5 dolari, in iulie 2008. 

Statele Unite, Marea Britanie si Franta pregatesc o actiune militara impotriva Siriei, acuzand regimul Assad ca a utilizat arme chimice impotriva populatiei. 

Productia de petrol a Libiei a scazut la 1/8 din capacitate, pe fondul protestelor masive din ultima perioada, care afecteaza exploatari operate de Eni (Italia) si Repsol (Spania).