In jurul orei 2,14 GMT, cotatia titeiului light sweet crude a ajuns la 45,51 dolari, cu 85 de centi sau 1,9% fata de valoarea inregistrata la ultima sedinta. Cotatia titeiului Brent a crescut cu 62 de centi sau 1,4% pana la 45,99 dolari per baril.

Provincia Alberta (vestul Canadei), unde se extrage petrol din sisturile bituminoase, a fost devastata in ultimele zile de puternice incendii de vegetatie, ceea ce a redus productia de petrol cu peste un milion de baril pe zi, echivalentul a peste o treime din productia zilnica de petrol a Canadei.

"Pretul petrolului a crescut ca urmare a ingrijorarilor cu privire la impactul incendiilor din Alberta, Canada, asupra productiei de petrol", au apreciat analistii bancii ANZ.

De asemenea, pietele petroliere urmaresc si evolutiile din Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial de petrol, unde sambata regele Salman a anuntat o remaniere guvernamentala care include si numirea lui Khalid al-Falih in fruntea unui super minister al Energiei, Industriei si Resurselor Minerale. Anterior, politica petroliera a Arabiei Saudite a fost coordonata de ministrul Ali al-Naimi.

"Arabia Saudita isi va mentine politicile stabile in domeniul petrolului. Suntem hotarati sa ne mentinem rolul pe pietele energetice internationale si sa ne consolidam pozitia de cel mai de incredere furnizor de energie", a declarat duminica Khalid al-Falih.

Incepand din 2014, Arabia Saudita a convins Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol sa adopte o strategie destinata apararii cotei de piata a cartelului in loc sa reduca productia pentru a contracara tendinta de scadere a preturilor. Comentariile lui Khalid al-Falih sunt in linie cu estimarile analistilor potrivit carora remanierea guvernamentala nu va duce la o modificare a politicii petroliere a Arabiei Saudite.