In jurul orei 14.00 GMT, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in ianuarie a coborat pana la 39,81 dolari, cea mai scazuta cotatie inregistrata dupa data de 20 februarie 2009. La aceeasi ora, pe piata de la New York barilul de titei "light sweet crude" (WTI) se tranzactiona la 36,64 dolari, cel mai scazut nivel de dupa data de 19 februarie 2009.  

Scaderile vin dupa ce vineri OPEC a mentinut nemodificat plafonul de productie, in pofida supra-ofertei de titei care exista in prezent pe piata mondiala.

Chiar daca pretul unui baril de titei este in prezent cu 60% sub nivelul inregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis sa nu isi reduca productia si, in mod inedit, nici macar nu a precizat care este plafonul de productie al cartelului.  

"Faptul ca nu a fost mentionat niciun plafon de productie sugereaza ca grupul nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu privire la impactul revenirii pe piata a petrolului iranian odata cu eliminarea sanctiunilor internationale", a subliniat Craig Erlam, analist la Oanda.  

El crede ca decizia OPEC de a nu modifica plafonul de productie nu este una de bun augur pentru producatorii de petrol, avand in vedere piata este inundata cu petrol, iar facilitatile de stocare au atins la capacitatea maxima, ceea ce face posibile noi scaderi ale pretului titeiului.  

"Combinatia intre o piata saturata de oferta si o cerere mondiala modesta pare favorabila unei noi scaderi a cotatiilor pana la 35 de dolari pentru barilul de titei Brent si la 32 de dolari pentru barilul de titei WTI, adica nivelul atins in timpul crizei financiare din 2008", sustine la randul sau Ipek Ozkardeskaya, analist la London Capital Group.  

Plafonul oficial de productie al OPEC are mai mult un caracter teoretic, pentru ca potrivit mai multor studii productia reala a statelor membre OPEC se situeaza undeva in jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi, mult peste plafonul oficial de 30 de milioane de barili pe zi.