Cotatia barilului de petrol Brent a coborat pana la 61,35 dolari, cel mai redus nivel inregistrat dupa data de 5 iunie. De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de titei 'light sweet crude' (WTI) cu livrare in august a coborat pana la 58,04 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa data de 9 iunie. 

Analistii apreciaza ca noi scaderi sunt posibile, din cauza ca situatia din Grecia nu va fi rezolvata pana la referendumul de duminica sau pana cand autoritatile de la Atena nu vor accepta conditiile creditorilor. 

"Acesta ar putea fi momentul in care am putea ajunge in zona de 50 de dolari pentru un baril de titei Brent, deoarece avem o saptamana plina de incertitudine", a declarat Bjarne Schieldrop, analist la SEB in Oslo, transmite Agerpres.

Incertitudinile cu privire la viitorul Greciei in zona euro reduc interesul investitorilor pentru activele considerate mai riscante, cum este petrolul, si se reorienteaza spre dolarul american, considerat o valoare sigura.

Insa intarirea dolarului face tranzactiile cu petrol, materie prima cotata in dolari, mai scumpe si, in consecinta, mai putin interesante pentru investitori. 

Pretul petrolului este influentat de si de negocierile cu privire la programul nuclear al Iranului. Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania negociaza cu Teheranul un acord privind programul sau nuclear si spera sa il incheie pana la 30 iunie. Un eventual acord ar duce la suspendarea sanctiunilor internationale si ar permite Teheranului sa-si majoreze exporturile de titei, pe o piata si asa supra-aprovizionata