Preturile de consum au scazut in aprilie cu 0,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate marti de a biroul de statistica de la Budapesta, in timp ce analistii se asteptau la o crestere de 0,1%. In martie, preturile au avansat cu 0,1%. 

Banca centrala a redus in aprilie dobanda cheie pentru 21-a oara consecutiv, la un minim de 2,5%, de la 2,6%. Institutia are o tinta de inflatie de 3% si a mentinut politica monetara relaxata, dupa ce autoritatile statului au impus companiilor de utilitati reducerea preturilor. 

"Datele referitoare la inflatie au fost oarecum surprinzatoare, iar acest fapt ar putea determina banca centrala sa continue reducerea dobanzilor", a declarat Gyula Pleschinger, membru fara rol executiv in comitetul de politica monetara, care a votat impotriva reducerii dobanzii in februarie si martie, din cauza riscurilor asupra evolutiei monedei ungare. 

Forintul s-a apreciat marti cu 0,1%, la 303,37 unitati pentru euro, limitand deprecierea inregistrata in acest an la 2%. 

Pana la sfarsitul acestui an, banca centrala a Ungariei ar putea reduce dobanda cheie la 2,2% intr-un scenariu de baza si la 2% daca piata va permite, considera Nora Szentivanyi, analist la JPMorgan Chase in Londra. 

In aprilie, costul energiei furnizate populatiei a fost cu 10,3% sub nivelul perioadei similare a anului trecut si cu 0,3% mai mic fata de martie.  Reducerea pretului gazelor nu este reflectata de datele lunii aprilie, urmand sa se regaseasca in cele aferente lunii mai, a declarat statisticianul Borbala Minary.  La scaderea indicatorului a contribuit si ieftinirea cu 0,5% a alimentelor.