Principalul motiv nu a fost incetinirea cererii, ci mai degraba cresterea stocurilor intr-un moment in care cresterea cererii nu a reusit sa tina pasul.

Cresterea productiei materiilor prime cheie de la petrol la porumb si minereu de fier nu regasesc in prezent cererea necesara si, drept urmare, sunt cautate noi minime pentru ca piata sa gaseasca un echilibru corespunzator intre cerere si oferta, explica Hansen. 

Analiza Saxo Bank pe evolutia pietelor de materii prime, pana la finalul anului 2015

Aurul

Investitorii financiari, cat si cei fizici, in aur, au inceput din ce in ce mai mult sa caute in alta parte oportunitatile de investitii.

In iulie, aurul a ajuns la o noua valoare minima multianuala, pe masura ce s-a intensificat vanzarea din fondurile speculative si folosirea de catre investitori a fondurilor tranzactionate prin schimb.

Cresterea nervozitatii declansate de miscarea de devalorizare in China din 10 august a ajutat, totusi, la cresterea brusca a actiunilor short-covering, iar piata a ajuns la 1.170 dolari.

In viitorul apropiat, aurul va continua sa se lupte, pe un fond tensionat, in legatura cu decizia FOMC SUA privind dobanzile.

Se vede riscul influentat in sens crescator pe masura ce cresterea nesigurantei pietei si scaderea valutelor si a actiunilor de pe pietele emergente vor mari cererea pentru instrumente alternative.

Previziunea Saxo Bank pentru finalul anului ramane neschimbata la 1.275 dolari si va fi revizuita in scadere doar daca se va observa o delimitare clara mai jos de 1.080 dolari. 

Porumbul

Stocurile mari din America de Nord si de Sud ar trebui sa ajute la completarea inventarelor pentru iarna ce urmeaza, asadar, cu exceptia cazului in care are loc o problema de ultim moment inaintea recoltarii, potentialul de crestere este limitat pentru porumb. 

Cupru

Un indicator cheie folosit de piata, pentru a descifra nivelul activitatii de cerere, cel mai mare consumator al lumii. Luand in considerare ingrijorarea ce s-a instalat in legatura cu incetinirea mai profunda decat asteptarile in China, cuprul a scazut cu un sfert din mai si este evaluat in prezent la cel mai scazut nivel de la recesiunea din 2009.

Rezerva mondiala a fost intensificata in anticiparea unei cresteri puternice si continue a cererii pentru tarile cu piata emergenta, nu in ultimul rand China. Avand in vedere ca acest lucru este acum franat, o reactie a producatorilor in legatura cu incetinirea productiei este pe cale sa apara.

Pe aceste considerente, Saxo Bank crede ca potentialul de crestere este limitat, insa, in acelasi timp, nu exclude unele masuri aditionale de stimulare aplicate de China. Cuprul isi va reveni de la actualele niveluri scazute catre 5500 USD /tone la finalul anului. 

Argintul

Rolul sau dual ca metal semi-pretios a facut rau argintului mai mult decat aurului in ultimele saptamani, iar proportia ce reflecta costul unei unii de aur masurata in uncii de argint a trecut de 78 dolari, ceea ce reprezinta cel mai ieftin nivel pentru argint de la recesiunea din 2009.

Considerand ca perspectiva pentru metalele industriale este una de usoara redresare inainte de finalul anului, Saxo Bank crede ca argintul va depasi aurul cu o proportie ce va scadea catre 75 dolari, ceea ce, avand in vedere ca aurul este la 1.275, ar trebui sa aduca argintul la 17 dolari/uncie. 

Titeiul

Trebuie sa fie mai rau pentru ca, in cele din urma, sa fie mai bine. Acesta e sentimentul actual pe pietele petrolului, unul cu care suntem de acord, spun cei de la Saxo Bank.

Petrolul sufera de supraproductie cronica, iar disperarea OPEC de a genera bani gheata a intensificat productia, in timp ce schimbarea asteptata a productiei americane de sisturi bituminoase intarzie sa apara. Pe parcursul urmatoarelor trei luni, cererea rafinariilor din SUA pentru titei va incetini datorita factorilor sezonieri, iar acest lucru va duce la o noua crestere a inventarelor SUA care in acest moment sunt cu aproape 100 de milioane de barili peste media pe cinci ani.

In timp ce parerea generala este ca titeiul la 40 dolari este neprofitabil pentru multi producatori americani, intrebarea este cat de curand vom vedea acest impact in termenii unei productii scazute.

O alta ingrijorare ce a reiesit in ultimele saptamani este daca previziunea optimista pentru cresterea cererii poate fi mentinuta, avand in vedere actuala nesiguranta in ce priveste China, cel mai mare importator de titei din lume. Orice revizuire in scadere a cresterii cererii nu va face decat sa creasca excesul de provizii, lasand ceea ce e expus la pierderi ulterioare inainte ca productia sa fie in cele din urma redusa.

Pana la finalul anului titeiul WTI se va intoarce catre 55 dolari, dar drumul pana acolo ar putea fi cu destul de multe obstacole. 

Ole Sloth Hansen este specialist in toate contractele futures tranzactionate, cu peste 20 de ani de experienta atat de partea cumparatorului, cat si de partea vanzatorului. Hansen s-a alaturat Saxo Bank in 2008.