Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, în perioada octombrie-decembrie 2017, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 2,6%, după un avans de 3,2% în trimestrul al treilea. Analiştii se aşteptau la un avans de 3% în ultimele trei luni ale anului trecut.

În trimestrul al patrulea din 2017, cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat o creştere de 3,8%, cel mai puternic avans din ultimii trei ani. În consecinţă, achiziţiile de bunuri de folosinţă îndelungată au cunoscut un salt de 14,2%.

Însă, creşterea cheltuielilor de consum a fost satisfăcută cu importuri, care au înregistrat un avans de 13,9%, cel mai puternic de după 2010, în timp ce exporturile au crescut cu 6,9%. În consecinţă, schimburile comerciale au anulat 1,13 puncte procentuale din creşterea PIB în ultimul trimestru.

În schimb, pe ansamblul anului 2017, prima economie a lumii a înregistrat un avans de 2,3%, o evoluţie mai bună după creşterea de 1,5% înregistrată în 2016. Economiştii se aşteaptă ca ritmul anual de creştere a PIB să atingă ţinta de 3% în 2018, graţie dolarului slab, creşterii preţului petrolului şi consolidării economiei globale.

Preşedintele Donald Trump a promis o creştere economică anuală de 3% printr-un ambiţios program de reformă fiscală. La finele lunii trecute, Congresul SUA a aprobat reducerea taxelor pentru companii, de la 35% până la 21%, precum şi a taxelor pentru gospodării. Însă, cu toate acestea, economiştii se aşteaptă ca reforma fiscală să aibă doar un impact modest asupra creşterii economice în 2018 deoarece stimulentele fiscale vin într-un moment în care economia americană se apropie de un grad maxim de ocupare pe piaţa muncii. Rata şomajului a scăzut la 4,1%, cel mai redus nivel din ultimii 17 ani iar economia americană a creat locuri de muncă timp de 87 de luni consecutive.