Islanda a devenit prima țară din lume în care angajatorii sunt obligați să ofere salarii egale femeilor și bărbaților, scrie CNN Money.

Astfel, angajatorii trebuie să facă dovada faptului că plătesc femeile și bărbații în mod egal, pentru același job, pentru aceeași funcție.

Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie și se aplică tuturor firmelor care au cel puțin 25 de angajați full-time.

Companiile cu peste 250 de angajați trebuie să pună în aplicare prevederile legale până la sfâsșitul anului, în timp ce firmele mai mici vor fi păsuite în anii următori, în funcșie de mărime.

Angajatorii care nu respectă legea vor fi amendați cu până la 500 de dolari pe zi.

Țara insulară, care are o populație de 330.000 de locuitori, vrea să elimine în totalitate diferențele de salarizare între femei și bărbați, până în 2022.

Ministrul pentru Afaceri Sociale și Egalitate, Thorsteinn Viglundsson, declara, anul trecut, că “a venit timpul să fie luate măsuri radicale în acest sens.”

Drepturile egale fac parte din drepturile omului. Trebuie să ne asigurăm că bărbații și femeile se bucură de oportunități egale la locul de muncă. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că se va întâmplă acest lucru”, a declarat ministrul.

Nu este prima dată când această țară dă tonul în lume în ceea ce privește egalitatea de gen. În 1975, Islanda aproape a intrat în colaps, când femeile au intrat în grevă. În “Ziua în care femeile și-au luat liber”, majoritatea școlilor, fabricilor și creșelor au fost închise, iar în țară s-a creat haos, în condițiile în care femeile au refuzat să muncească, atât la serviciu, cât și acasă. 

Islanda a fost nominalizată de către World Economic Forum că fiind țara cu cele mai bune politici de egalitate de gen, dar cu toate acestea femeile de aici câștigă, în medie, cu până la 18% mai puțin decât bărbații.

În octombrie 2016, mii de femei islandeze au încetat lucrul la ora 14.38 fix, protestând astfel față de diferențele de salarii dintre bărbați și femei. Organizațiile de apărare a drepturilor femeilor au calculat că, în urma diferenței de salarizare, femeile ar trebui să muncească doar până la această oră, în fiecare zi.