"Bancile din Macedonia trebuie sa-si retraga toate depozitele si imprumuturile din institutiile de creditare de pe teritoriul Greciei si de la sucursalele lor din intreaga lume'", potrivit Bancii Centrale a Macedoniei. 

Este primul semn concret al unei tari situate in imediata apropiere a Greciei, care se protejeaza de turbulentele financiare ce ameninta Atena. 

Limitarea iesirilor de capital se va aplica numai viitoarelor tranzactii, fiind exceptate aranjamentele stabilite deja intre entitatile din Macedonia si din Grecia. 

Bancile elene detin aproximativ 20% din totalul activelor bancare din Macedonia si o cota semnificativa in Bulgaria, Romania, Serbia si Albania, ceea ce sporeste posibilitatea ca guvernele sa fie nevoite sa salveze sucursalele bancilor elene, daca sistemul bancar din Grecia intra in colaps si Atena paraseste zona euro. 

Decizia Bancii Centrale a Macedoniei vine dupa ce Atena a anuntat impunerea unor restrictii asupra miscarilor de capital si inchiderea bancilor. Institutia de la Skopje sustine ca masurile au "un carcater temporar si au fost introduse pentru a evita pericolul unor iesiri masive de capital din Macedonia catre vecina sa din sud, fapt care ar putea afecta semnificativ balanta de plati si stabilitatea sistemului financiar"

Amenintarea intrarii Greciei in incapacitate de plata a determinat populatia sa-si retraga masiv banii din conturi, astfel incat plafonul liniei de finantare de urgenta, situat in prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari) ar putea sa nu fie suficient. 

Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de asistenta financiara al Greciei, care expira marti, in contextul in care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai, ce prevede reduceri bugetare in schimbul unui nou ajutor financiar.