Datele arata ca numai doua din companiile membre ale indicelui FTSE 100 nu au subsidiare in paradisuri fiscale, in timp ce companii precum Tesco si Barclays detin sute. 

Folosirea de catre corporatii a subsidiarelor offshore a fost aspru criticata de catre parlamentari, dar si prin proteste ample, ca fiind o tactica de a reduce legal povara taxelor. 

Premierul David Cameron s-a angajat sa faca din evaziunea fiscala si secretomania offshore principala tema a summitului G8 de luna viitoare, prezidat in acest an de Marea Britanie. 

Ministrul britanic de Finante George Osborne a declarat, dupa summit-ul ministrilor de Finante din G7, de la sfarsitul saptamanii trecute, ca este nevoie de actiuni internationale in aceasta problema. El a adaugat ca este "incredibil de important ca oamenii si companiile sa isi plateasca taxele datorate". 

Multe dintre teritoriile offshore folosite de companiile din FTSE 100 au legaturi stranse cu Marea Britanie, ilustrand problemele cu care se confrunta Cameron si Osborne inaintea negocierilor cu alti lideri din G8. 

In total, companiile din FTSE 100 au 1.685 de subsidiare in teritorii dependente de coroana britanica, precum Jersey, sau in British Virgin Islands, Bermuda si Gibraltar. 

Raportul include si date care acopera o definitie mai larga a paradisurilor fiscale, in care sunt incluse si jurisdictii cum ar fi statul american Delaware, acuzat de insulele Cayman ca practica o politica fiscala mai permisiva decat destinatiile offshore. 

Republica Irlanda este presata la randul ei de alte state europene sa reformeze politica fiscala prea lejera.  Dupa aceasta definitie marile companii britanice detin 8.311 subsidiare in paradisuri fiscale, mai mult de una din trei din cele 22.042 de subsidiare straine si societati mixte ale membrilor FTSE 100. 

Cei mai prolifici utilizatori ai paradisurilor fiscale sunt marile banci, respectiv Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland si Lloyds, aflate in top 10.  Folosirea jurisdictiilor offshore nu se limiteaza la banci ci reprezinta o practica si in randul producatorilor de alimente, retailerilor si producatorilor de bauturi. Retailerul britanic cu cele mai multe subsidiare in paradisuri fiscale este Tesco.