"Bancile de importanta sistemica din Grecia tocmai au finalizat cu succes procesul de recapitalizare si au un nivel solid al capitalului", a dat asigurari Katselli, care conduce si National Bank of Greece.

Creditele neperformante sunt o problema prioritara pentru sistemul bancar elen, dar s-au adoptat initiative importante in aceasta directie, a explicat Louka Katselli, intr-un interviu acordat duminica publicatiei Kathimerini.

Profitabilitatea bancilor elene este afectata de restrictiile asupra miscarilor de capital, introduse in iunie, de cresterea ratei creditelor neperformante si de noile masuri de austeritate impuse in schimbul celui de-al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia.

Presedintele Asociatiei Bancilor Grecesti a estimat ca anul acesta pot fi ridicate restrictiile asupra miscarilor de capital, daca sunt indeplinite toate conditiile, si a apreciat ca restabilirea increderii in sistemul bancar necesita timp.

"Recapitalizarea cu succes a bancilor reprezinta primul pas. Este de asemenea necesara stabilitatea politica si financiara, precum si redresarea economiei si finantarea ei ca si in alte state europene, prin lichiditatile de la BCE. Aceste conditii pot fi indeplinite in urmatoarele saptamani", a spus el.

Necesarul de capital al primelor patru banci din Grecia s-a situat la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anuntat anul trecut de Banca Centrala Europeana, o suma de aproape cinci ori mai mare decat capitalizarea lor de piata combinata.

Testele de stres derulate de BCE au scos in evidenta ca necesarul cel mai mic de capital se inregistreaza la Eurobank, in valoare totala de 2,1 miliarde de euro, urmata de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro in scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece si Piraeus Bank este de doua ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.