"Rezultatul referendumului ne-a plasat intr-o situatie fara precedent in UE. Este esential sa intelegem ca UE este singura optiune pentru mentinerea prosperitatii si securitatii pentru cetatenii nostri. De aceea, mi se pare extrem de relevant faptul ca principalul mesaj care s-a desprins din discutiile noastre este acela ca Uniunea celor 27 de state membre trebuie sa iasa intarita din aceasta incercare. A fost reconfirmat angajamentul comun de a pastra unitatea si coeziunea Uniunii. Doresc sa salut acest mesaj de unitate asumat de toate cele 27 de state membre. Am subliniat ca avem nevoie acum de o abordare cat mai pragmatica, sa detensioneze situatia si sa ne permita sa mergem inainte", a spus Iohannis, la finalul participarii la Consiliul European.

Iohannis a aratat ca, in acest moment, liderii europeni trebuie sa raspunda asteptarilor statelor lor.

Potrivit lui Iohannis, pana cand Marea Britanie va parasi oficial UE, aceasta tara isi pastreaza statutul de membru "cu toate drepturile si toate obligatiile".

"Regatul Unit va respecta in aceasta perioada libertatea de circulatie a cetatenilor si drepturile lucratorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat in mod direct de catre premierul Cameron", a adaugat Iohannis.

El a spus ca statul roman va urmari atent modul in care vor fi tratati cetatenii romani in Regat.

"Asigur, astfel, comunitatea romaneasca, ce locuieste si lucreaza in Marea Britanie, ca Romania va urmari in negocieri, cu maxima prioritate, apararea intereselor lor", a afirmat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a precizat ca "exista vointa politica a liderilor europeni" ca Marea Britanie sa ramana un partener "cat mai apropiat" pentru UE.

"Pentru Romania, care are un parteneriat strategic cu Marea Britanie, acest aspect prezinta o relevanta deosebita. (...) In opinia mea, recastigarea increderii cetatenilor europeni in proiectul european este esentiala pentru continuarea si durabilitatea acestuia. Nu putem sa construim o Europa care sa nu fie in avantajul si pe intelesul cetatenilor nostri", a mai declarat seful statului roman.

Romania, mai aproape de intrarea in Schengen

Presedintele a mai spus ca aderarea Romaniei la Schengen ar fi un semnal puternic ca Uniunea Europeana doreste sa-si consolideze granitele externe, precizand ca, desi nu poate da detalii, "exista semne ca lucrurile s-ar putea misca".

"Chestiunea Schengen e permanent pe agenda tuturor discutiilor pe care le avem si bilaterale si multilaterale. Chiar azi am avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema in marja intalnirilor informale. Nu pot sa intru acum in detalii, dar exista semne ca lucrurile s-ar putea misca. Ar fi foarte bine pentru Romania, dar si pentru restul spatiului Schengen. Romania nu numai ca actioneaza ca un membru de facto, Romania este o piesa importanta in securitatea si siguranta din intreaga regiune", a spus Iohannis.

Seful statului a aratat ca Romania "si-a facut temele" si este "deja obisnuita" sa asigure securitatea cetatenilor.

"E clar ca ne-am facut temele, ca suntem nu doar capabili, ci suntem deja obisnuiti sa pastram nu numai siguranta si securitatea cetatenilor, dar sa pastram intreaga tara sigura si cred ca, in acest sens, aderarea Romaniei la Schengen ar fi un real castig si ar reprezenta un semnal puternic ca UE si Schengen vor realmente sa-si consolideze granitele externe", a adaugat presedintele.

Liderii UE, hotarati sa nu negocieze nimic cu Marea Britanie

Accesul Marii Britanii pe piata unica a Uniunii Europene cere libertate de miscare, a afirmat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, relateaza BBC News.

"Nu poate exista "o piata unica a la carte" pentru Marea Britanie, avertizeaza liderii Uniunii Europene, in cadrul intalnirii de la Bruxelles unde se discuta rezultatul referendumului britanic de a parasi Uniunea.

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca toti cei care vor acces pe piata libera trebuie sa indeplineasca niste criterii stricte, "fara exceptie".

Liderii Uniunii au reafirmat si ca nu va fi purtata nicio negociere sau discutie cu Marea Britanie pana cand nu se va invoca articolul 50, fapt care, spera ei, se va "intampla cat mai curand posibil".