Actiunea procuraturii vizeaza calificativele acordate de S&P obligatiunilor garantate ipotecar inaintea crizei financiare, potrivit CNBC.

Potrivit unui document transmis tribunalului, procurorii americani vor sa obtina plata unor penalitati financiare de catre grupul McGraw Hill si divizia S&P. Aducerea S&P in fata justitiei ar reprezenta prima masura federala majora luata impotriva unei mari agentii de rating din cauza unui presupus comportament ilegal in timpul crizei financiare.

Procesul se refera la mai multe zeci de instrumente financiare evaluate cu rating "A" incepand din prima jumatate a anului 2007, iar Departamentul Justitiei vrea "un acord amiabil de peste zece cifre (peste un miliard de dolari, n,.r.) si admiterea incalcarii regulilor", au afirmat surse apropiate situatiei.

"Un proces din partea Departamentului de Justitie ar fi complet nefondat. Ar ignora faptul ca S&P a evaluat aceleasi date despre ipotecile subprime precum restul pietei - inclusiv oficiali ai statului american, care in 2007 au afirmat ca problemele pietei suprime par sa fie sub control - dar si ca instrumentele financiare vizate de Departamenmtul de Justitie au primit independent acelasi rating si din partea altor agentii", se arata intr-un comunicat al S&P.

Actiunile McGraw-Hill s-au prabusit luni cu 14%, al doilea mare declin intr-o singura zi din istoria grupului. Cea mai mare scadere a fost consemnata la 19 octombrie 1987, cand cotatia s-a prabusit cu 19%. Informatia a determinat si declinul actiunilor companiei rivale Moody's cu 10,7%. Procesul a fost deschis de procurorul general al SUA, Eric Holder, insa la demers s-ar putea alatura si procurori generali ai statelor americane.

O sursa aproiata situatiei a afirmat ca procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman, nu este implicat in procesul impotriva S&P. Biroul acestuia a refuzat sa comenteze. Schneiderman deruleaza propria investigatie vizand probleme legate de piata ipotecara.

S&P si principlii rivali, Moody's si Fitch Ratings, se confrunta de mai mult timp cu critici din partea investitorilor, politicienilor si autoritatilor de reglementare pentru ca au acordat ratinguri foarte ridicate pentru mii de obligatiuni ipotecare suprime si alte instrumente financiare, care s-au prabusit ulterior. Agentia Fitch a afirmat ca nu este vizata in niciun proces legat de ratingurile unor instrumente financiare.

In mai multe procese deschise de investitori, S&P a invocat ca ratingurile pe care le atribuie sunt opinii potejate de Primul Amendament al Constitutiei SUA.