Daca pana acum cateva zile, majoritatea celor care se bazau pe aceste pachete gratuite era proaspetii imigranti din Africa, Asia si Orientul Mijlociu, acum ciprioti din toate paturile sociale asteapta la rand pentru o portie de hrana si niste haine gratuite.  

"In aceste zile ajutam cu precadere cipriotii. Vedem oameni coborand din BMW-uri si Mercedes-uri, care vin aici sa ia mancare. Iti poti da seama ca pana acum cateva luni viata lor era foarte buna. Este foarte trist", spune Takis Neophytou, directorul de la Crucea Rosie din Cipru, conform Australia news, care citeaza AFP.  

Neophytou estimeaza ca organizatia hraneste in prezent o mie de oameni in fiecare luna, fata de numai 300, cati cereau ajutorul inainte de criza.  

Cipru a evitat la limita intrarea in faliment luna trecuta, dupa lungi negocieri cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, care au acordat un ajutor de 10 miliarde de euro insulei. Intelegerea prevede insa o restructurare drastica a sistemului bancar, lucru ce va avea repercusiuni sociale puternice asupra tarii, pe langa cele economice.  

Multi dintre cei care se gasesc acum la cozile pentru alimente gratuite se afla pentru prima data in aceasta pozitie, fiind oameni recent disponibilizati sau care au fost afectati de noile masuri impuse de banci.  

Costas Costaris, in varsta de 48 de ani, este somer si tatal unui copil. A locuit pana acum intr-o casa acordata de stat, insa nu a avut nevoie de un alt tip de ajutor. 

"Inainte lucram ca sofer de camion si nu era nevoie sa vin aici (n.r. la centrul Crucea Rosie), dar nu am mai avut de lucru din decembrie. Acum sunt doar fericit ca exista cineva care ne poate ajuta", a spus Costaris.   

"Nu am idee cum ma voi descurca, daca situatia va continua in acest fel, pentru ca am un bebelus si fostul sot nu imi da momentan niciun fel de alocatie de crestere", a declarat Georgia Yiannou, in varsta de 27 de ani, care isi creste singura cei patru copii.  

Presedintele Crucii Rosii, Fotini Papadopoulou, avertizeaza insa ca organizatia nu va mai putea face fata cererii tot mai mari: "In acest moment nu mai putem cumpara alimente sau haine, deoarece contul nostru la Laiki Bank a fost inghetat".

"Lucrurile s-au inrautatit in ultimul an si jumatate, dar situatia s-a deteriorat si mai mult dupa bailout-ul primit luna trecuta. Acum ne asteptam sa trebuiasca sa hranim mult mai multi oameni, odata cu cresterea somajului. Oamenii nu sunt furiosi. E mai degraba o stare de resemnare si acceptare. Lumea e inca amortita si vrea sa stie de ce s-a ajuns aici", a spus Georgia Polyviou, presedinta unei organizatii de caritate, care a cheltuit luna trecuta 15.000 de euro pentru a ajuta 200 de familii din Cipru.