Manifestatia organizata de Federatia sindicatelor din transporturi si comunicatii (Fectrans) marcheaza sfarsitul unei saptamani de greve partiale in cadrul sectorului, marcata mai ales de o puternica perturbare a traficului feroviar, miercuri.

Miscarea sociala vizeaza "apararea negocierilor colective, cresterea salariilor si respectarea acordurilor companiilor" si protestul "fata de reducerea platilor orelor suplimenare si atentatele la drepturile" muncitorilor, conform Fectrans.

Sindicatele acuza de asemenea guvernul de centru-dreapta ca pregateste privatizarea companiilor publice de transporturi, in cadrul programului de austeritate si reforma pe care Portugalia s-a angajat sa il respecte in schimbul unui ajutor financiar acordat in mai 2011 de catre Uniunea Europeana si Fondul Monetar international.

Alaturi de manifestanti, secretarul general al Confederatiei generale a muncitorilor portughezi (CGIP), Armenio Carlos, a solicitat din nou demisia guvernului condus de premierul Pedro Passos Coelho.