Vladimir Putin "s-a dus la Simferopol, unde a lansat o prima etapa a podului energetic care urmeaza sa furnizeze electricitate Crimeii, din Rusia", a declarat pentru AFP vicepremierul prorus al Crimeii, Ruslan Balbek.  

"Prima linie electrica urma sa fie operationala din 20 decembrie, dar munca a fost accelerata. Este o zi istorica pentru Crimeea, care isi castiga independenta energetica fata de Ucraina", a continuat el.  

Noi linii electrice care leaga Rusia si Crimeea vor fi puse in functiune in 15 decembrie.  

"Trebuie sa-i prevenim pe locuitorii Crimeii ca s-ar putea sa mai existe cateva probleme acolo", a avertizat totusi Putin.

"Tin sa multumesc inginerilor electricieni si muncitorilor pentru ceea ce au facut. Munca este departe de a fi terminata, dar sunt convins ca totul va fi facut la timp", a mai spus el.  

Persoane neidentificate au aruncat in aer stalpi ai liniilor de inalta tensiune pe teritoriul ucrainean in noaptea de 21 spre 22 noiembrie, lasand in intuneric peninsula ucraineana.

Autoritatile Crimeii si Rusiei au acuzat guvernul ucrainean ca a lasat sa se produca un astfel de scenariu, desi Kievul asigura ca nu i-a identificat inca pe responsabili.  

Episodul a provocat o noua criza in relatiile intre cele doua tari, Ucraina acuzand Moscova ca si-ar fi redus livrarile de carbune vecinei sale ca represalii.