Sondajul arată că 40% se opun organizării unui astfel de referendum, în timp ce 10% spun că nu ştiu, scrie Agerpres.

Dintre persoanele intervievate, 48% preferă ca ţara să nu iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 27% vor ca Regatul să părăsească blocul comunitar fără nici un acord.

De asemenea, 13% s-au pronunţat în favoarea încheierii unui acord între Londra şi Bruxelles pentru ieşirea Regatului Unit din UE.

Săptămâna trecută, un alt sondaj realizat de YouGov pentru cotidianul The Times, indica faptul că a  crescut semnificativ numărul alegătorilor britanici care susţin organizarea unui referendum asupra termenilor finali ai viitorului acord cu Uniunea Europeană cu privire la Brexit, iar proporţia acestora este pentru prima dată mai mare decât a celor care nu doresc un astfel de referendum.

Potrivit acestui sondaj, 42% dintre alegători sunt în favoarea unei noi consultări, iar 40% consideră că nu ar trebui organizat un nou referendum, în timp ce restul au declarat că nu ştiu. Sondajul a fost realizat miercuri şi joi pe un eşantion de 1.653 de adulţi.

La referendumul din 23 iunie 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE, 17,4 milioane de voturi, sau 51,9% din totalul celor exprimate, au fost în favoarea Brexitului, iar 16,1 milioane, sau 48,1% din total, au fost în favoarea rămânerii în Uniune. Multe sondaje de opinie au pronosticat greşit rezultatul, notează Reuters.

La doi ani după consultarea din 2016, sondajul YouGov a arătat că opiniile majorităţii alegătorilor în ce priveşte ieşirea din UE nu s-au schimbat. Dacă mâine ar avea loc un alt referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniune, 45% dintre alegători au declarat că ar vota pentru rămânerea în Uniune, 42% pentru ieşire, 4% nu ar merge la vot şi 9% au spus că nu ştiu.

În acest context, fostul premier britanic Sir John Major a declarat că un al doilea referendum legat de ieșirea Marii Britanii din UE este “justificat moral”.

Ar fi dificil, dar este o masură justificată moral? Eu cred că este. Dacă ne uitam la tabăra celor care au făcut campanie pentru ieșirea din UE, vedem o serie de promisiuni fanteziste, care nu vor ajunge niciodată realitate. Un referendum nu este o opțiune simplă, dar este una la care eu aș apela în acest moment”, a declarat Major.

Pe de altă parte, Theresa May este mai hotărâtă ca orcând să scoată țara din UE. Premierul britanic a preluat conducerea negocierilor pentru Brexit, care s-au aflat până acum în mâna ministrului Brexitului, o schimbare menită să conducă la o ”eficientizare” a discuțiilor, în contextul în care divorţul se apropie cu paşi mari.