Cifra comunicată de Eurostat este în linie cu estimărilor analiştilor intervievaţi de către furnizorul de informaţii financiare, Factset. Rata şomajului în zona euro este în continuă scădere, după ce în luna septembrie 2016 s-a revenit sub pragul simbolic de 10%, graţie creşterii economice solide înregistrată în ultima perioadă de cele 19 state care formează zona euro.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a rămas stabilă la 7,3% în luna ianuarie 2018, aceasta fiind cea mai scăzută rată a şomajului înregistrată în UE din luna octombrie 2008.

În rândul statelor membre, cele mai reduse rate ale şomajului se înregistrau în Cehia (2,4%) şi Malta (3,5%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (20,9%) şi Spania (16,3%). În România, rata şomajului în luna ianuarie 2018 era de 4,6%, sub media din UE.

Cifrele comunicate de Eurostat sunt identice cu cele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit căruia rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 4,6%, în ianuarie, fiind la acelaşi nivel cu cel înregistrat în decembrie.

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,9 puncte procentuale mai mare decât la femei, respectiv de 5%.