Statele Unite au propus o nouă rundă de discuţii, dar au continuat în acelaşi timp planurile referitoare la impunerea de noi tarife pentru bunuri chinezeţti în valoare de 200 de miliarde de dolari, potrivit News.ro.

Un oficial chinez a declarat pentru WSJ că ţara sa nu va negocia ”cu o armă îndreptată la capul său”.

Alţi oficiali chinezi au sugerat că China va impune limite pentru vânzarea de componente şi mărfuri necesare companiilor americane, care ar pune în pericol lanţurile lor de aprovizionare.

Noile negocieri comerciale propuse de secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin ar urma să înceapă în jurul datei de 20 septembrie.

Autorităţile chineze au început să discute planurile pentru participarea la negpcieri, dar ar putea să se răzgândească din cauza pozibilităţii ca Statele Unite să anunţe noi raife în această săptămână.

Bloomberg a relatat vineri că preşedintele ar fi dat instrucţiuni consilierilor săi să continue planurile referitoare la tarife, chiar dacă cele două părţi se pregătesc să se întâlnească pentru a încerca reducerea tensiunilor comerciale.

Noile tarife vor fi stabilite la 10%, potrivit unor surse apropiate situaţiei citate de WSJ, nivel sub cel de 25% anunţat anterior de administraţie.

Nivelul mai scăzut al tarifelor are un dublu scop: reducerea impactului asupra consumatorilor americani înaintea sezonului cumpărăturilor de sărbători şi ajutarea republicanilor în campania electorală pentru alegerile din această toamnă.

În ultimele câteva săptămâni, Trump a semnalat în repetate rânduri că ar putea introduce noi tarife, cu impact asupra unei game largi de bunuri, oricând va considera oportun să facă acest lucru.

Preşedintele s-a întâlnit săptămâna trecută cu consilierii săi comerciali, între care secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, secretarul pentru Comerţ Wilbur Ross şi Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer.