Angela Merkel, cancelarul Germaniei:  "I-am spus de nenumarate ori Presedintelui Statelor Unite ale Americii ca nu se cade sa iti spionezi prietenii. Am spus asta in iunie, cand a venit in Berlin, in iulie apoi si ultima oara ieri, la telefon, intr-o conversatie pe care am purtat-o in numele poporului german".

Indignat, dupa ce a aflat vestea ascultarii telefonului lui Merkel, a fost si Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Si nu a trecut cu vederea scandalul generat de vestea ca Agentia de Securitate Americana ar fi inregistrat, intr-o singura luna, datele a peste 70 de milioane de apeluri telefonice ale cetatenilor francezi si nu numai. Se pare ca pe lista s-ar fi aflat si biroul PE din Washington.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European: "I-am intrebat pe reprezentantii Statelor Unite ale Americii daca este adevarat. Mi-au spus ca este posibil, ca parte a masurilor impotriva terorismului. Pot sa le garantez ca Parlamentul European nu planuieste niciun atentat asupra Statelor Unite"

Si Presedintele Consiliului European a reactionat si a vorbit despre importanta increderii in relatia dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European: "Strangerea de informatii este un element extrem de important in lupta impotriva terorismului. O lipsa de incredere insa ar putea prejudicia cooperarea, atat de necesara pentru obtinerea acestor informatii."

In acest context, Franta ar putea profita de scandal ca sa faca presiuni in favoarea unei propuneri a Comisiei Europene privind protectia datelor, care se impotmolise de cateva luni. Propunerea prevede ca gigantii internetului, precum Facebook sau Google, sa nu poata folosi datele personale ale utilizatorilor fara consimtamantul acestora.