200.000 de cititori germani au luat parte la ceea ce a fost numit drept "Referendumul alternativ al Bild", "convocat" vineri de publicatie pentru ca germanii sa-si poata exprima parerea daca tara lor mai trebuie sau nu sa sprijine in continuare Grecia.

S-a putut vota pe pagina de internet a ziarului Bild ori prin trimiterea catre publicatie a buletinului de vot prin mail sau fax. 

Intr-un editorial care a insotit rezultatele "referendumului", cel mai citit ziar din Germania scria: "Rezultatul Referendumului Bild este un mesaj fara echivoc la adresa politicienilor: cetatenii germani nu vor sa mai sprijine puturoasa Grecie cu alte cateva miliarde"

De asemenea, se mentiona ca rezultatul "referendumului Bild" reprezinta totodata un mesaj la adresa grecilor:

"Sunteti un popor mandru. Dar oamenii mandri nu trebuie sa traiasca pe spinarea altora. Trebuie sa recurga la propriile forte. Si trebuie sa economiseasca, sa fie pregatiti sa faca reforme".

Alte tari din UE au dovedit ca este posibil sa revii la crestere economica si la prosperitate prin intermediul reformelor, se mai scrie in editorial.

"Si Grecia trebuie sa dea dovada de aceeasi tarie", continua articolul. 

Pe de alta parte, agentia elena de presa ANA, care citeaza rezultatele aceluiasi sondaj, pune duminica accentul pe informatia potrivit careia 78% dintre cititorii Bild spun ca simt "compasiune" pentru greci, fata de 21%, care sustin ca nu au niciun fel de mila fata de acestia.

Unul din doi cititori ai Bild considera ca falimentul Greciei s-a produs din vina exclusiva a Greciei, in timp ce 42% cred ca vina trebuie impartita intre autoritatile de la Atena si creditorii internationali, scrie ANA.

O majoritate de 56% dintre respondenti cred ca iesirea Greciei din zona euro nu va afecta Germania, in timp ce 32% considera contrariul.