"UE este precum orchestra care canta pe Titanic", a declarat Renzi, citat de agentia Bloomberg.  

Astazi in Italia "am facut reforme si suntem in masura sa le spunem partenerilor nostri europeni: 'prieteni, putem schimba aceasta abordare birocratica gresita'", a adaugat el.  

Premierul italian nu este la primul sau atac la adresa Uniunii Europene, pe care o considera in pericol de destramare daca nu se va reforma de urgenta.  

Ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, i-a convocat marti seara, la Roma, pe omologii sai din statele fondatoare ale Comunitatii Europene (Belgia, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, plus Italia) pentru "lansarea unei reflectii comune cu privire la consolidarea Uniunii Europene".  

Relatiile dintre seful guvernului italian si Comisia Europeana s-au deteriorat in ultimele saptamani, in urma insistentei Romei de a obtine o mai mare flexibilitate bugetara, pentru a impulsiona cresterea economica, inca fragila, a tarii.  

In plus, Matteo Renzi a atacat nu o data "Europa tehnocrata" si "austeritatea imbecila", o atitudine ce ar putea fi dictata, potrivit AFP, si de un interes electoral, in conditiile in care euroscepticismul castiga si in Italia tot mai mult teren.  

O alta tinta a atacurilor lui Renzi este tandemul franco-german, pe care premierul de la Roma il considera ineficient si insuficient pentru a rezolva crizele cu care se confrunta Uniunea Europeana.