Conform comunicatului emis de Banca Nationala a Republicii Moldova, acordul cu FMI prevede accesul la circa 182,7 milioane dolari.

"Decizia de astazi a Fondului Monetar International va creste credibilitatea noastra in fata investitorilor si partenerilor internationali. Nivelul ridicat de transparenta si evaluarea independenta a progreselor inregistrate in urmatoarea perioada va facilita realizarea angajamentelor asumate de autoritati in fata propriilor cetateni. Angajamente care inseamna pana la urma un nivel de trai decent, oportunitati de dezvoltare si o viata demna pentru fiecare locuitor al tarii noastre', se spune in comunicat.

La randul sau, premierul moldovean Pavel Filip a salutat luni seara, intr-o postare pe Facebook, acordul cu FMI, subliniind ca acesta inseamna startul unor reforme importante in Republica Moldova. "Aprobarea acordului cu FMI este un moment de start al reformelor profunde, sprijinite de expertiza internationala, un angajament pe care l-am facut in fata partenerilor externi si pe care il vom respecta. Un alt efect important al faptului ca avem program cu FMI, este deblocarea finantarilor externe si relansarea economica a tarii", a subliniat Filip.

De asemenea, premierul Republicii Moldova a anuntat ca in zilele urmatoare vor fi comunicate "liniile principale pe care se bazeaza programul cu FMI, astfel incat cetatenii sa fie informati cat mai corect'.