De la Atena la Dublin si aproape peste tot, guvernele impun tot mai multe masuri de austeritate si majorari de taxe pentru a convinge investitorii ca iau in serios imbunatatirea situatiei finantelor publice, iar acestia sa incepa sa imprumute din nou statele din zona euro.

Zelul austeritatii risca sa impinga din nou Europa in recesiune, iar spirala reducerii de cheltuieli, in contextul unei perspective economice slabe, submineaza tintele bugetare si creste povara indatorarii, situatie care face necesare noi masuri de austeritate.

"Povestea contractiei si expansiunii fiscale spune ca arati ca esti serios prin reduceri de cheltuieli, dupa care zana increderii va veni si va atrage investitii private. Povestea aceasta este o minicuna. Nu sustii cresterea prin reduceri", a afirmat Stephen Kinsella, profesor de economie la University din Limerick, Irlanda.

Criza se extinde cu rapiditate in zona euro, urcand costurile de imprumut ale statelor pana la niveluri nesustenabile, iar tarile recurg tot mai mult la reduceri de cheltuieli in locul unor reforme structurale dificile. Urmarile sunt cozile mai mari pentru ajutor de somaj, prabusirea companiilor si presiunea foarte mare asupra serviciilor publice.

Inainte de adoptarea euro, devalorizarea monedei era modalitatea rapida de a restabili economiile crescute artificial. In prezent este necesara o devalorizare interna, pentru reducerea salariilor si preturilor, dar daca toata lumea taie cheltuieli, de unde sa vina cererea de consum?, se mai spune in analiza Reuters.