Datele publicate luni de Banca Poporului din China (PBOC) arata ca rezervele valutare ale tarii au scazut in august cu 93,9 miliarde dolari, pana la 3.557 miliarde dolari, fata de 3.650 miliarde la sfarsitul lunii iulie.

Chiar daca sunt in continuare cele mai mari din lume, acestea s-au redus constant dupa varful de 3.990 miliarde dolari in iunie 2014, in conditiile in care acumularea ingrijorarilor cu privire la incetinirea celei de-a doua economii a lumii a determinat din ce in ce mai multe companii si investitori sa scoata bani din China. 

"Interventiile frecvente vor diminua rapid rezervele valutare si vor inaspri conditiile de lichiditate de pe piata", a declarat Zhou Hao, economist sef la Commerzbank in Singapore. 

Un semn pozitiv este ca recurgerea la rezervele valutare nu a fost atat de mare pe cat se asteptau unii comentatori care estimau ca acestea s-au diminuat cu pana la 200 de miliarde de dolari intr-o singura luna.

Chiar si asa, economistii cred ca reducerea rezervelor a fost, probabil, usor mai mare decat cifra oficiala de 94 de miliarde dolari, avand in vedere impactul pozitiv al evolutiei cursului de schimb al dolarului in raport cu alte valute.

Cea mai mare parte a rezervelor valutare ale Chinei sunt in obligatiuni emise de Trezoreria SUA.

Scaderea rapida a venit ca urmare a deciziei surprinzatoare a autoritatilor de la Beijing, care in 11 august au devalorizat cu aproape 2% cursul de schimb al yuanului. In replica investitorii au vandut masiv yuani, de tema ca vor urma si alte devalorizari, iar Banca Centrala a Chinei a fost nevoita sa vanda dolari din rezervele sale pentru a evita ca yuanul sa se deprecieze si mai mult in raport cu moneda americana. 

In prezent, oficialii chinezi sunt hotarati sa demonstreze ca pietele lor financiare au revenit la normal dupa devalorizarea yuanului si evolutiile volatile de pe pietele bursiere chineze care au provocat turbulente in intreaga lume.

Guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, a spus ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, reuniti zilele trecute la Ankara, ca piata financiara chineza a ajuns la finalul fazei de corectie, dupa o crestere accelerata a pretului actiunilor in prima jumatate a anului.

Dar pietele bursiere chineze au inchis luni in scadere, dupa un week-end prelungit. 

De asemenea, luni, autoritatile chineze au revizuit in jos estimarile privind cresterea economica inregistrata in 2014, precizand ca a doua economie a lumii a inregistrat anul trecut un avans de 7,3% in loc de 7,4% cat s-a anuntat anterior. In acest an economia chineza se indreapta spre cea mai mica crestere din ultimii 25 de ani si multi analisti cred ca ar putea chiar rata tinta oficiala de crestere de 7%.