Un număr de 120 de produse, între care fructele sau vinul, vor avea o taxă de import de 15%, în timp ce alte opt produse, inclusiv carnea de porc, vor avea un tarif de 25%, potrivit anunţului făcut de ministerul chinez al Comerţului.

Măsura intră în vigoare de luni.

Într-un comunicat separat, ministerul chinez al Comerţului a cerut Statelor Unite să revină asupra deciziei sale privind taxele la importurile de oţel şi aluminiu, care, conform Chinei, încalcă normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, şi să repună schimburile bilaterale pe calea normalităţii.

Beijingul anunţase deja din 23 martie că va impune aceste tarife de import dacă SUA va continua cu planurile sale de a taxa importurile de oţel şi aluminiu din China.

Cu toate acestea, Beijingul a insistat mereu că doreşte să evite un război comercial şi a avertizat Casa Albă să nu deschidă "o cutie a Pandorei".

În urmă cu o lună, după ce președintele american Donald Trump a semnat decretul prin care introduce tarife suplimentare la importurile de oțel și aluminiu, China a cerut SUA să retragă "cât mai curând posibil" noile taxe, deoarece "vor avea un grav impact" asupra comerţului international.

Ministerul chinez al Comerţului avertiza atunci, într-un comunicat, că va lua măsuri împotriva taxelor de 25% aplicate de SUA la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, taxe ce vor afecta toate ţările care vând în State, cu excepţia, pentru moment, a Canadei şi Mexicului.

"China insistă ca SUA să respecte autoritatea sistemului multilateral de comerţ şi să retragă respectivele măsuri cât mai repede posibil", a afirmat directorul Departamentului de investigaţii comerciale al Ministerului Comerţului, Wang Hejun.

În opinia lui Wang, acest argument este "nejustificat" şi se opune ordinii comerciale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi, de aceea, a reiterat "opoziţia fermă a Chinei faţă de aceste măsuri care vor avea un impact grav" la nivel internaţional.

La rândul său, Asociaţia Fierului şi Oţelului din China (CISA) şi-a manifest vineri opoziţia faţă de noile taxe, care "violează normele OMC şi perturbă ordinea comercială internaţională".

"Cu această scuză privind protejarea industriei siderurgice naţionale, SUA introduce protecţionismului comercial", a criticat CISA măsurile, într-un comunicat, solicitând, totodată, autorităţilor chineze să răspundă imediat cu măsuri pentru importurile din SUA.

Asociaţia avertizează că noile măsuri americane aduc prejudicii industriei siderurgice la nivel mondial, dar şi SUA, în special consumatorilor de produse din oţel.