Conform datelor preliminare revizuite vineri de Departamentul american al Comertului, Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat, in ultimele trei luni 2015, o crestere anuala de 1%, fata de un avans de 0,7% previzionat anterior.

In trimestrele doi si trei din 2015 economia a crescut cu 3,9% si, respectiv, 2%.

Economistii se asteapta la o expansiune semnificativa in primele trei luni din 2016, deoarece fundamentele raman solide.

Nivelul stocurilor acumulate s-a ridicat la 81,7 miliarde de dolari in trimestrul patru din 2015. Este un nivel ridicat al stocurilor, care ar putea afecta si avansul economiei in primul trimestru din acest an, avertizeaza analistii.  

Ei se asteapta ca in primul trimestru din acest an PIB-ul SUA sa inregistreze o expansiune de 2,5%, dar au avertizat ca exista riscuri din cauza incetinirii pietelor emergente, a aprecierii dolarului si a recentelor turbulente.

Economia americana a fost sustinuta de cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americana) care au crescut cu 2% in perioada octombrie - decembrie 2015, fata de un avans de 2,2% estimat anterior.

Exporturile s-au redus cu 2,7%, fata de un declin de 2,5% estimat initial, fiind afectate de aprecierea dolarului si reducerea cererii pe plan international.  

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondiala a inregistrat o expansiune de 2,4%, o crestere similara cu cea din 2014. SUA nu au mai inregistrat din 2005 un avans anual de peste 3%, potrivit Agerpres.