Intelegerea a fost semnata la Sofia de catre oficiali din ministerele de energie din cele trei tari, la patru luni dupa incheierea, la Bruxelles, a unui acord colaborare pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale.

Coridorul vertical Romania-Bulgaria-Grecia va fi operational in 2018, a declarat Zhecho Stankov, secretar de stat in ministerul bulgar al Energiei.

"Obtinem, in sfarsit, o noua sursa de gaze naturale. Pana acum am fost dependenti in totalitate de o singura sursa: Rusia", a spus Stankov intr-o conferinta de presa.

Consumul intern de gaze al Bulgariei atinge circa trei miliarde de metri cubi pe an, iar 95% din cantitate este importata din Rusia.

Spre comparatie, Romania a consumat anul trecut 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cea mai mare parte fiind asigurata din productia interna, de Romgaz si OMV Petrom.

Acordul semnat miercuri survine in contextul in care Comisia Europeana a acuzat formal compania rusa de stat Gazprom de incalcarea regulilor antitrust pe piata gazelor naturale in opt tari, si anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia.