Fuga capitalurilor din bancile grecesti in cursul anului trecut a dus la cresterea depozitelor bancare in Bulgaria si Romania, ingrijorarile legate de o posibila iesire a Greciei din UE, controalele impuse capitalurilor, incertitudinea politica si vacanta bancara care a durat aproape o luna in Grecia au determinat multe companii grecesti mici si mijlocii sa isi transfere bani spre Bulgaria si Romania, sustine publicatia greaca Kathimerini. 

Potrivit publicatiei mentionate, depozitele bancare din Bulgaria au crescut cu 10% anul trecut, iar in Romania au crescut cu 8%, in timp ce in Grecia in aceeasi perioada au scazut cu 23%, o scadere mai mare chiar decat cea inregistrata la inceputul crizei financiare mondiale din 2008. 

Bancile si alte surse din mediul de afaceri sustin ca sute de IMM-uri, in special din nordul Greciei dar si din alte parti ale Greciei precum regiunea Tesalia si-au retras depozitele de la bancile locale si au deschis conturi in tarile vecine din Balcani. Deschiderea unui cont bancar in Bulgaria si Romania este foarte usoara in conditiile in care cele doua state sunt membre UE. In plus, micile firme grecesti au beneficiat si de asistenta unor consultanti specializati, avand in vedere ca bancile grecesti au o prezenta solida pe pietele din in Bulgaria si Romania. 

"Un numar semnificativ de liber profesionisti si alte persoane si-au transferat si ei economiile la bancile din statele vecine", adauga Kathimerini. 

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.