"Vreau sa citez ceea ce a spus ieri (luni - n.r.) presedintele (Comisiei Europene): Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014". a precizat Frédéric Vincent, purtator de cuvant al CE, preluat de Mediafax.

"Presedintele a raspuns unei intrebari (la un post francez de televiziune - n.r.) privind spatiul Schengen, dar as vrea sa subliniez ca pozitia noastra nu s-a schimbat, si anume Romania si Bulgaria sunt, potrivit Comisiei, pregatite sa adere la spatiul Schengen, dar, daca ne uitam la situatia actuala din UE, este foarte probabil sa nu intre la 1 ianuarie 2014", a spus Vincent.

"Discutiile sunt in curs si decizia trebuie sa fie luata de Consiliul de Ministri (...) dar Comisia crede ca pot (adera la Schengen)", a subliniat oficialul european.

"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Aceasta dezbatere presupune, ca de obicei, un amalgam incredibil intre Schengen, imigrare, Lampedusa, lucratori detasati. Un amalgam care trebuie denuntat; daca nu, vom fi martorii intensificarii miscarilor extremiste care imping Europa sa faca lucruri foarte periculoase. Pentru ca noi am experimentat in istoria Europei aceasta xenofobie, acest sovinism si nu este un lucru bun. Europa a trecut prin perioade grele in aceste momente de ultranationalism, protectionism sau sovinism. Trebuie sa le evitam. Sa luam fiecare caz in parte. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile", a declarat, luni seara, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen se afla pe agenda Consiliului JAI din decembrie. Surse europene au precizat pentru Mediafax ca agenda se poate modifica, insa, in ultimul moment, daca nu se ajunge la unanimitate. Potrivit acestor surse, in prezent, exista cel putin trei tari care se opun aderarii celor doua tari la Schengen.

Ambasada Olandei la Bucuresti a precizat, la 8 octombrie, la solicitarea Mediafax, ca Haga va astepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen.

"Guvernul olandez va astepta raportul MCV pentru a-si stabili pozitia, in stransa cooperare cu alte state membre, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Schengen", se arata in raspunsul Ambasadei olandeze la Bucuresti.

Aceasta subliniaza ca este important ca Romania sa continue sa ia "masuri ireversibile si de durata in vederea introducerii si implementarii reformelor in justitie si a luptei impotriva coruptiei, asa cum s-a stabilit intre Romania si Uniunea Europeana".

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania va fi publicat la "inceputul anului 2014", a anuntat, la 8 octombrie, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray. Initial, Comisia Europeana anuntase ca raportul va fi publicat in decembrie 2013.