Agravarea violentelor din Ucraina, unde bilantul victimelor a depasit 5.000 de persoane, a readus regiunea in atentia investitorilor, care in ultimele cateva luni se concentrasera pe scaderea preturilor petrolului, dobanzile in crestere si riscurile de retrogradare a ratingurilor Rusiei, relateaza Bloomberg. 

Statele Unite si Uniunea Europeana au avertizat ca Rusia ar putea fi supusa unor noi sanctiuni, in urma unui atac cu rachete asupra orasului port Mariupol, care a avut loc sambata. 

La ora transmiterii stirii, rubla este in declin cu 3%, la 65,66 unitati pentru un dolar, pe fondul zvonurilor ca grupul petrolier Rosneft va schimba in dolari 400 de miliarde de ruble (6,1 miliarde dolari) obtinute dintr-o emisiune de obligatiuni care va fi lansata luni.  Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, are datorii de 19,5 miliarde de dolari scadente in acest an, potrivit unei prezentari a companiei din octombrie anul trecut. 

Escaladarea luptelor din estul Ucrainei are loc in timp ce agentia Standard&Poors’s 500 analizeaza daca sa mentina ratingul Rusiei la cea mai scazuta treapta a categoriei recomandata pentru investitii. S&P 500 a anuntat luna trecuta ca exista o probabilitate de cel putin 50% ca ratingul Rusiei sa fie retrogradat in categoria junk, nerecomandata investitiilor, pana la sfarsitul lunii ianuariei. 

"Ce vedem acum in Ucraina este un razboi in toata legea, ceea ce este un semnal de alarma pentru investitori, in privinta activelor rusesti. Exista o probabilitate ridicata ca S&P sa retrogradeze ratingul Rusiei in categoria junk, ceea ce ar fi cu adevarat dureros pentru Rusia, pe termen lung", a declarat Andrei Vasevnik, director de investitii la R&B Investment Fund in Moscova. 

Costul asigurarii pentru default al obligatiunilor Rusiei pe termen de cinci ani a crescut pentru prima oara in ultimele trei zile, cu 0,19 puncte procentuale, la 5,75%, al cincilea cel mai ridicat nivel la nivel global. Randamentul acestor obligatiuni a urcat cu 0,43 puncte procentuale, la 15,13%.