"Ne aducem contributia la sustinerea insulei. La solicitarea Comisiei Europene, am decis sa restructuram aceasta datorie", a afirmat Vladimir Putin la Hanovra, intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul german Angela Merkel. 

Rusia a refuzat solicitarea de luna trecuta a Ciprului pentru asistenta financiara suplimentara si a respins sugestiile ca este responsabila de salvarea tarii despre care politicieni, inclusiv din Germania, au spus ca a fost folosita pentru spalarea de bani rusesti. 

Termenii restructurarii, ceruti de Cipru, echivaleaza cu stergerea a 10% din imprumut, potrivit ministrului rus de Finante, Anton Siluanov. 

Potrivit Moody’s, companii si cetateni din Rusia au circa 31 de miliarde de dolari in Cipru.

Vladimir Putin a declarat saptamana trecuta ca programul de salvare a Ciprului va provoca o revenire a banilor rusesti in tara de origine. 

Statul cipriot, care reprezinta numai 0,2% din PIB-ul zonei euro, a fost nevoit sa impuna deponentilor pierderi fara precedent, in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro si FMI. 

Autoritatile cipriote au cerut oficial Rusiei sa prelungeasca termenul imprumutului de 2,5 miliarde de euro cu cinci ani, pana in 2021. Cipru a imprumutat banii in decembrie 2011, iar ulterior a incercat fara succes sa obtina alte 5 miliarde de euro din partea Rusiei.  Putin nu a dezvaluit noii termeni ai acordului de imprumut cu Cipru.