Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de intelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei catre China la Beijing, cu o zi inainte ca liderul SUA, Barack Obama, sa ajunga in capitala Chinei pentru summit-ul forumului Cooperarea Economica Asia-Pacific, potrivit Bloomberg.

Xi Jinping si Vladimir Putin s-au angajat sa consolideze cooperarea intre cele doua tari, indiferent de evolutiile internationale, in contextul temerilor cu privire la conducerea autoritara a celor doi lideri, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Presedintele chiinez, care a semnat o serie de acorduri cu omologul sau rus, in special in sectorul energetic, a salutat cresterea excelenta a acestor relatii.

"Cum este toamna, a venit momentul sa culegem roadele. Indiferent care vor fi schimbarile pe scena internationala, trebuie sa continuam pe calea pe care am ales-o, pentru a prelungi si consolida cooperarea reciproca fructuoasa", a afirmat liderul chinez. 

"Cooperarea dintre China si Rusia este foarte importanta pentru a mentine lumea in cadrul legilor internationale, pentru ca ea sa fie mai stabila si mai putin imprevizibila", a declarat, la randul sau, Vladimir Putin. 

China si Rusia s-au apropiat tot mai mult in ultimii ani, pe fondul deteriorarii relatiilor dintre Moscova si Occident, in timp ce Beijingul provoaca ingrijorarea tarilor vecine afirmandu-si ambitiile si puterea. 

Cei doi lideri au asistat la semnarea mai multor acorduri, in special in sectorul energetic intre gigantul rus Rosneft si chinez CNPC. 

In octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat ca gigantul este pregatit sa creasca semnificativ cantitatea de gaze pe care urmeaza sa o livreze catre China, aceasta putand ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi "la 60 de miliarde de metri cubi pe an, si chiar la 100". 

Potrivit acordului, CNPC urmeaza sa cumpere o participatie de 10% la Vankornet, o subsidiara a producatorului de petrol Rosneft. De asemenea, Rusia asteapta ca si China sa contribuie financiar si la constructia gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestica a Chinei. 

In mai, Gazprom si CNPC au semnat un memorandum de intelegere care prevede ca producatorul rus sa livreze Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani, incepand cu 2018. 

Presa internationala a estimat valoarea livrarilor prin gazoductul Power of Siberia, a carui constructie a fost demarata la 1 septembrie, la peste 400 de miliarde de dolari. 

Cele doua acorduri semnate in acest an reprezinta un sprijin diplomatic si financiar important pentru Rusia, care se confrunta cu sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite pe fondul conflictului din estul Ucrainei. 

Rusia incearca sa isi diversifice pietele de desfacere, in conditiile in care Europa este, in continuare, cea mai mare piata a Gazprom, catre care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut.  China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pana in 2020 volumul este estimat sa urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

Summitul liderilor din Asia-Pacific urmeaza sa se incheie marti cu un comunicat comun prin care se vor reafirma angajamentele APEC in favoarea liberului-schimb in regiune.  Economiile statelor membre APEC reprezinta aproximativ 40% din populatia mondiala, 57% din PIB-ul lumii si 44% din schimburile comerciale internationale.