Decretul include lista de produse agricole pe care Rusia nu le va mai importa din Turcia de la 1 ianuarie 2016. Este vorba despre fructe si legume precum tomatele, ceapa, strugurii si merele, precum si produse din carne de pui. In schimb, nu se regasesc lamaile si nucile, produse pe care Rusia le importa masiv din Turcia.   

De asemenea, Rusia a interzis zborurile charter din Turcia, cu 1 decembrie 2015, cu exceptia zborurilor care ii aduc acasa pe cetatenii rusi aflati in prezent in vacanta acolo.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut Rusia a importat din Turcia produse agricole si alimentare in valoare de 1,7 miliarde dolari, in timp ce exporturile rusesti de produse agricole si alimentare spre Turcia au crescut cu 30% pana la 2,4 miliarde dolari.  

Martea trecuta, avioane F16 ale Fortelor aeriene turce au doborat o aeronava militara ruseasca Su-24 in zona frontierei dintre Turcia si Siria. Ankara sustine ca aparatul a intrat de mai multe ori in spatiul aerian turc inainte de a fi lovit. In schimb, Rusia sustine ca aparatul era in spatiul aerian sirian, iar presedintele rus, Vladimir Putin a calificat gestul drept o "lovitura de cutit in spate".