Anul trecut, achiziţiile de aur ale Rusiei au crescut semnificativ în urma reducerii deţinerilor de obligaţiuni americane, după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva entităţilor ruseşti, în aprilie, potrivit Agerpres.

Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că a cumpărat anul trecut 8,8 milioane de uncii de aur, depăşind recordul de 7,2 milioane de uncii de metal preţios din 2017.

La 1 ianuarie 2019, Banca Centrală a Rusiei deţinea 67,9 milioane de uncii de aur, în creştere de la 59,1 milioane la începutul lui 2018. Astfel, Rusia urcă pe locul cinci în lume după rezervele de aur, fiind depăşită doar de SUA, Germania, Franţa şi Italia.

China a căzut pe locul şase, cu 59,6 milioane de uncii de aur în decembrie 2018, de la 59,2 milioane în octombrie 2016.

"Cumpărarea de aur vine în scopul diversificării activelor deţinute, în urma reducerii achiziţiilor de obligaţiuni americane", a declarat, pentru Reuters, un oficial de la un producător rus de aur, referindu-se la deţinerile de aur masive ale Băncii Rusiei.

Rusia, al treilea producător global de aur, şi-a majorat producţia în 2017 cu 6%, iar pentru 2018 este estimat un avans de 3%. Conform celor mai recente date de la Ministerul de Finanţe de la Moscova, în perioada ianuarie - octombrie 2018, Rusia a produs 8,5 milioane de uncii de aur (265 de tone).

urul este extrem de atrăgător pentru băncile centrale în căutare de active sigure. În trimestul al treilea al anului trecut, achizițiile de aur ale băncilor centrale au crescut cu 22%, cea mai mare creștere din 2015, spune Natalie Dempster, managing director pentru bănci centrale și politici publice al Consiliului Mondial al Aurului.

În ultimii ani, cele mai mari achiziții de aur au fost făcute de Rusia, Turcia și Kazakhstan. Și în prezent cumpără cantități mari de aur, însă și țări precum India, Polonia și Ungaria au început să facă achiziții agresive de aur în ultimele luni.

Statele europene cumpără masiv aur

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a anunţat, în noiembrie, că şi-a majorat de zece ori rezervele de aur, în linie cu obiectivele pe termen lung ale strategiei economice şi naţionale. Achiziţionarea de aur vine după ce în luna martie a acestui an autorităţile monetare din Ungaria au decis să repatrieze rezervele de aur.

Ungaria este ultimul exemplu de ţară din Uniunea Europeană care cumpără aur. În lunile iulie şi august, Polonia şi-a majorat rezervele de aur cu aproximativ nouă tone, aceasta fiind cea mai mare achiziţie de aur făcută de acest stat după 1998 şi, totodată, una dintre cele mai mari achiziţii făcute de atunci de o ţară membră a Uniunii Europene.

NBH a precizat că şi-a majorat rezervele de aur de la 3,1 tone până la 31,5 tone, un nivel fără precedent pentru Ungaria în ultimii 70 de ani. În urma acestor achiziţii, aurul are în prezent o pondere de 4,4% din rezervele Ungariei, un nivel similar cu media din regiune, se arată într-un comunicat de presă publicat marţi pe pagina de Internet a NBH.

În pofida achiziţiilor mari de aur făcute în ultima perioadă de Ungaria, ţara vecină este un deţinător relativ mic de aur, nefiind printre primele 50 de state din lume potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.

De exemplu, SUA, care au cea mai mare rezervă mondială, deţin aproximativ 8.133 de tone de aur, iar România are o rezervă de aur de aproximativ 104 tone.