18.40 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a luat inca nicio decizie privind utilizarea fortei militare in Ucraina, declara purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de AFP. "Aprobarea unei eventuale interventii militare in Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federatiei. Dar presedintele este cel care decide. Deocamdata, nu a luat nicio decizie in acest sens", a afirmat Dmitri Peskov.

18.20 Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite se va intruni in reuniune de urgenta, sambata seara, pe tema situatiei din Ucraina, in contextul amenintarilor Rusiei cu o interventie militara, afirma surse oficiale citate de AFP, scrie Mediafax.

17.54 "Monitorizam indeaproape situatia, ne consultam cu partenerii nostri si analizam posibilele costuri de care a vorbit presedintele Obama ieri", a declarat oficialul de la Casa Alba.Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia ca o interventie militara in Ucraina va avea "costuri", fiind "profund destabilizatoare" pentru regiune.

Basescu: Prezenta trupelor Rusiei in Ucraina fara acordul acesteia poate fi considerata agresiune

Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale si a notificarilor ucrainene deja existente, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei, potrivit unui mesaj al presedintelui Traian Basescu.

Presedintia a remis, sambata, mesajul presedintelui Traian Basescu "cu privire la situatia din Crimeea".

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, urmareste cu deosebita atentie evenimentele in derulare in Peninsula Crimeea, dar si din regiunea Harkov, Donetsk si Odesa. Aparitia unor grupari civile dar si a unor formatiuni militare nerevendicate care au ocupat cladirile autoritatilor legitime si semnalele repetate ale unor tendinte separatiste ameninta stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritoriala si securitatea regionala. Romania este preocupata de respectarea deplina a statalitatii, suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei in frontierele recunoscute international. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita ca miscarile de trupe din Peninsula Crimeea sa respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a Ucrainei si sa se inscrie in limitele documentelor biletarale privind stationarea trupelor ruse in Peninsula Crimeea, in baza Acordurilor de la Harkov si a tuturor elementelor notificate ulterior de catre autoritatile ucrainene", se arata in mesaj.

Potrivit acestuia, presedintele Traian Basescu insista asupra faptului ca orice diferend politic intre administratia regionala a Crimeii si puterea centrala a statului ucrainean nu se poate rezolva prin forta, ci numai prin dialog direct, in limita prevederilor constitutionale ale Ucrainei.

"In ceea ce priveste protejarea minoritatilor, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, considera ca aplicarea ferma a normelor internationale si a bunelor practici in domeniu reprezinta singurul izvor de reglementare a drepturilor minoritatilor nationale si trebuie sa reprezinte o obligatie a fiecarui stat si nu motivul unei interventii armate externe. Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale si a notificarilor ucrainene deja existente, poate fi considerata o agresiune la adresa Ucrainei", se arata in mesaj.
 

MAE: E necesara respectarea regimului juridic cu privire la stationarea trupelor straine in Crimeea

MAE afirma, intr-un comunicat, ca este necesara respectarea intocmai a regimului juridic in vigoare, acceptat de catre statul gazda, cu privire la stationarea trupelor straine care se afla pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.

"Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei regreta profund deteriorarea situatiei din Crimeea, importanta regiune din sudul Ucrainei. Pastrarea integritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei reprezinta, din punctul de vedere al Romaniei, ca si al comunitatii internationale, elemente de baza, absolut necesare pentru mentinerea stabilitatii si securitatii regionale. In calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO, Romania urmareste activ, cu deosebita atentie si ingrijorare, evolutiile care pot altera parametrii statalitatii ucrainene. Romania este in contact cu partenerii sai din UE si NATO in legatura cu aceste evolutii", se arata intr-un comunicat remis presei.

MAE roman considera ca este necesara respectarea intocmai a regimului juridic in vigoare, acceptat de catre statul gazda, cu privire la stationarea trupelor straine care se afla pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.

"Evitarea unei situatii de vid de autoritate, de natura sa afecteze capacitatea de mentinere a ordinii publice, este absolut necesara in aceasta perioada, pentru garantarea sigurantei si integritatii cetatenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora. In acelasi spirit de profunda preocupare, MAE considera ca prevenirea violentelor de orice natura trebuie urmarita in mod constant de catre autoritati si cetateni", se mai arata in comunicatul MAE.
 

17.45 Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri politici proeuropeni de la Kiev, solicita Parlamentului sa decreteze mobilizarea generala in contextul amenintarilor privind o interventie militara a Rusiei.

17.37 Consiliul Federatiei, Camera superioara a Parlamentului Rusiei, ii cere presedintelui Vladimir Putin retragerea ambasadorului rus din Statele Unite, pe fondul situatiei tensionate din Ucraina. "Presedintele SUA, Barack Obama, a depasit o linie rosie si a umilit poporul rus declarand vineri ca o interventie militara in Ucraina ar genera costuri", a declarat, potrivit AFP, Iuri Vorobev, vicepresedintele Consiliului Federatiei Ruse.

17.30 "Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informeaza un comunicat al Kremlinului.

Sambata dimineata, presedintele Consiliului Federatiei declara ca Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei. "Pentru a raspunde solicitarii Guvernului din Crimeea, este posibil, in aceasta situatie, sa trimitem un contingent limitat pentru garantarea securitatii Flotei de la Marea Neagra si a cetatenilor rusi care traiesc in Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei Ruse.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca "pacea si calmul" in aceasta provincie prorusa.

Tot sambata, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului, i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.
 

17.20 Comandantii armatei ucrainene si sefii serviciilor de securitate au fost convocati, sambata dupa-amiaza, pentru o reuniune de urgenta in contextul in care Rusia pregateste o interventie militara in Crimeea, informeaza CNN, citat de Mediafax. Reuniunea, convocata de Administratia interimara proeuropeana de la Kiev, intervine in contextul in care presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei.

16.03 Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut si a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse in Ucraina pana la normalizarea situatiei. "Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", informeaza un comunicat al Kremlinului. Presedintele Consiliului Federatiei a declarat ca Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei.

15.27 Presedintele Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sambata un decret prin care nu il recunoaste pe noul premier al regiunii autonome Crimeea, informeaza AFP. "Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin incalcarea legilor ucrainene", a argumentat Turcinov. "Guvernul Ucrainei si alte organisme ale puterii nu trebuie sa il considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea", a spus presedintele interimar al Ucrainei. Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

14.30 Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei, anunta presedintele Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus. "Pentru a raspunde solicitarii Guvernului din Crimeea, este posibil, in aceasta situatie, sa trimitem un contingent limitat pentru garantarea securitatii Flotei de la Marea Neagra si a cetatenilor rusi care traiesc in Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei Ruse. "Decizia ii apartine presedintelui Vladimir Putin", a precizat Matvienko.

14.15 Marea Britanie, Franta si Germania au exprimat preocupare in legatura cu situatia din Crimeea, insistand pentru respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei, relateaza AFP. "Trebuie luate toate masurile pentru respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei", a declarat premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault. "Ceea ce se intampla in acest moment in Crimeea ne ingrijoreaza", a reactionat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, pledand pentru respectarea integritatii teritoriale a Ucrainei. Ministrul britanic de Externe, William Hague, a discutat sambata cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, cerandu-i sa ia masuri pentru "detensionarea situatiei si pentru respectarea suveranitatii Ucrainei".

14.00 Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, ii cere presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea, situata in sudul Ucrainei, relateaza AFP. "Deputatii ii cer presedintelui sa ia masuri pentru stabilizarea situatiei si pentru protejarea populatiei de situatia arbitrara si de violentele din Crimeea", a declarat Serghei Nariskin, presedintele Dumei de Stat.

12.46 Noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse, informeaza BBC. Initial, Parlamentul din Crimeea stabilise plebiscitul pe 25 mai. Parlamentul din Crimeea a explicat ca referendumul vizeaza "imbunatatirea statutului autonomiei regionale si extinderea competentelor".

"Potrivit principiilor care stau la baza democratiei, plenul Parlamentului Crimeei considera ca singura cale de iesire din situatie este recurgerea directa la popor. Suntem increzatori ca doar organizand un referendum pe tema imbunatatirii statutului autonomiei si extinderea competentelor sale, crimeenii vor putea sa determine viitorul autonomiei ei insisi, fara presiuni externe", a declarat Oksana Korniciuk, secretarul de presa al Parlamentului. Ca urmare a "preluarii neconstitutionale a puterii in Ucraina de catre nationalisti radicali sustinuti de bande inarmate", pacea si ordinea in Crimeea sunt "sub amenintare", a subliniat ea.

12.22 Statele Unite vor intensifica activitatile pentru colectarea de informatii, iar comandantii militari evalueaza situatia din Ucraina pentru a stabili modalitati de reactie, insa deocamdata nu este analizata posibilitatea unei interventii militare, afirma un oficial american de rang inalt citat de CNN. "Lista prioritatilor include activitati suplimentare de spionaj. In acest moment, nu este avuta in vedere o interventie militara. Obiectivul este sa fim in interiorul procesului decizional rus, sa avem informatii in timp real despre actiunile si intentiile Rusiei", explica un oficial din cadrul Administratiei de la Washington, sub protectia anonimatului.

Serviciile de spionaj americane incearca sa afle apartenenta indivizilor inarmati care patruleaza in regiunea autonoma ucraineana Crimeea, in contextul in care Kievul sustine ca Rusia a trimis 6.000 de militari in aceasta zona prorusa. Serviciile secrete americane au confirmat ca in Crimeea au loc activitati aeriene ruse, subliniind ca ar putea fi si forte terestre.
 

11.34 Aproximativ 6.000 de militari rusi au fost trimisi in Peninsula Crimeea, estimeaza Ministerul ucrainean al Apararii, in timp ce Moscova sustine ca mobilizarea trupelor este in concordanta cu acordurile militare cu Kievul. Serviciile de securitate ucrainene sunt in stare de alerta maxima in regiunea autonoma Crimeea, dar premierul Arseni Iateniuk a dat asigurari ca armata ucraineana nu va reactiona la "provocarile" Rusiei. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia ca o interventie militara in Ucraina va fi "profund destabilizatoare". Insa Rusia sustine ca mobilizarea trupelor este in concordanta cu acordul incheiat cu Kievul privind activitatea Flotei Ruse din Sevastopol.

11.21 Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a dat asigurari sambata ca Ucraina refuza sa raspunda "prin forta" provocarilor Rusiei, care ar fi mobilizat militari pe teritoriul regiunii autonome Crimeea, informeaza AFP, potrivit Mediafax. "Prezenta inadecvata a militarilor rusi in Crimeea este o provocare, dar tentativele de a face Ucraina sa reactioneze prin forta au esuat", a declarat Iateniuk. Kievul denunta o "invazie rusa" in Peninsula Crimeea, regiune rusofona din sudul Ucrainei.

11.15 Conform AFP, preluata de Mediafax, noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca "pacea si calmul" in aceasta provincie prorusa.

03.02 Statele Unite solicita trimiterea de urgenta a unei "misiuni internationale de mediere" in Crimeea si indeamna Rusia sa-si retraga fortele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americana la ONU, Samantha Power. Misiunea va avea ca obiectiv "sa inceapa (discutiile in vederea) reducerii tensiunilor si sa faciliteze dialogul pasnic si productiv intre toate partile ucrainene", a adaugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate. Misiunea va trebuie sa fie "independenta si credibila" si sa serveasca la asigurarea "integritatii teritoriale a Ucrainei", a precizat Samantha Power. Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a precizat ca un principiu al Rusiei este de "a nu accepta medierile impuse".

02.07 Rusia a mobilizat "cateva sute de militari" in Peninsula ucraineana Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apararii, potrivit caruia Statele Unite nu intentioneaza in acest moment sa riposteze. "Se pare ca ei au mobilizat cateva sute de militari", a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. Presedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denuntat vineri o "agresiune" rusa si a cerut Moscovei sa-si retraga trupele. Potrivit reprezentantului sau in Crimeea, Serghei Kunitan, 2.000 de militari rusi au sosit pe un aeroport militar in apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

01.25 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, in legatura cu o eventuala interventie armata in Ucraina, atragand atentia ca aceasta va avea un "cost", si a exprimat profunda ingrijorare a Washingtonului fata de o situatie "volatila". "Suntem profund ingrijorati de informatiile privind miscari de trupe intreprinse de Federatia Rusa in Ucraina", a declarat liderul american in sala de presa a Casei Albe. "Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internationala si subliniaza ca va exista un cost pentru o interventie militara in Ucraina", a adaugat Obama.

Liderul american a subliniat de asemenea ca o interventie militara rusa in Ucraina, la mai putin de o saptamana de la destituirea presedintelui prorus Viktor Ianukovici de Parlament, "va reprezenta un amestec in probleme care trebuie rezolvate de ucraineni".

Remarcand ca "situatia ramane foarte volatila", Obama a mai dezvaluit ca vicepresedintele Joe Biden va vorbi cu noul premier ucrainean Arseni Iateniuk "pentru a-l asigura ca, in acest moment dificil, Statele Unite sprijina eforturile sale, suveranitatea, integritatea teritoriala si viitorul democratic al Ucrainei".